≫ 

Napredak Srbije u pregovorima o članstvu EU: Otvaranje novih poglavlja krajem juna

- EU poziva Srbiju da značajno pojača napore u oblasti vladavine prava i osigura nezavisnost i efikasnost sudstva - navodi se u nacrtu zaključaka o Srbiji Saveta ministara EU

  • 32

Evropska unija je pozdravila ukupni dosadašnji napredak Srbije u pregovorima o članstvu, ali "pozvala Beograd da ubrza reforme vladavine prava i jasnije komunicira o svom opredeljenju za evropske integracije u javnoj debati", stoji u nacrtu zaključaka o Srbiji Saveta ministara EU, navodi RTS.

Trostruka pretnja koči Srbiju na putu ka Evropskoj uniji: Zbog Makedonije sledi veći pritisak iz Rusije na Beograd

U nacrtu zaključaka, u koje je RTS imao uvid, navodi se i da ministri ujedno pozdravljaju "zakasneli" početak rada na statutu Zajednice srpskih opština (ZSO) i pozivaju na ispunjenje ove "dugogodišnje obaveze".

- Napredak u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom odrediće tempo pregovora sa Srbijom - stoji u detaljnom nacrtu zaključaka o Srbiji i drugim zemljama u procesu proširenja, koji bi ministri spoljnih i evropskih poslova EU trebalo da usvoje 26. juna u Luksemburgu.

U nacrtu se pozdravlja "potvrđena posvećenost srpske vlade evropskim integracijama kao strateškom izboru" i naglašava da je ključno da vlada aktivnije i nedvosmisleno komunicira o tom izboru u javnoj raspravi.

Navodi se da Savet pohvaljuje "kontinuirani napredak u ekonomskim reformama" i ohrabruje Srbiju da dodatno popravi poslovnu klimu, nastavi sa rešavanjem javnog duga i strukturnim reformama.

Priština-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U dokumentu se navodi da EU poziva Srbiju da značajno pojača napore u oblasti vladavine prava i osigura nezavisnost i efikasnost sudstva, uz ocenu da je manjak napretka u oblasti slobode izražavanja "razlog za povećanu zabrinutost".

Pozdravlja se dugoočekivani početak rada upravljačkog tima na statutu ZSO, u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. i Sporazumom iz 2015. i pozivaju obe strane na "konstruktivni" angažman kako bi se ispunila ova obaveza.

RTS navodi da uoči Saveta ministara i samita lidera EU krajem meseca u Briselu, Srbija i Crna Gora očekuju otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, a Makedonija i Albanija se nadaju zelenom svetlu za početak pristupnih pregovora sa EU.

Navodi se da se uprkos pozitivnoj preporuci Evropske komisije i postignutom sporazumu o imenu između Grčke i Makedonije, Francuska i Holandija protive otvaranju pregovora sa Makedonijom i Albanijom u ovom trenutku. Pariz i Hag traže da se odluka o pregovorima odloži za drugu polovinu sledeće godine, a da u međuvremenu Evropska komisija pripremi izveštaj o stanju reformi u ove dve zemlje, pre svega u oblasti vladavine prava.

- Problem za usvajanje zaključaka o proširenju EU mogao bi da bude i stav Austrije, koja se zalaže za prekid pristupnih pregovora sa Turskom. Beč je nagovestio da bi mogao da stavi veto na tekst zaključaka ukoliko u njemu Turska bude stavljena u kontekst daljeg proširenja EU - napominje javni servis.

VIDEO: Grupno fotografisanje lidera EU

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    15. jun 2018 | 21:22

    Zahvaljujuci odgovornom radu i trudu mi smo na pravom putu.

  • Anja

    15. jun 2018 | 21:21

    Srbija je veoma stabilna zemlja i na pravom putu.

  • Natasa

    15. jun 2018 | 22:15

    Otvaranjem svakog novog poglavlja, Srbija je svakim danom sve blize i blize ulaskom u EU na velika vrata .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA