≫ 

To je srpska teritorija, njima ne pripada ni milimetar: Đurić oštro reagovao na Tačijeve i Hotijeve izjave o podeli Kosova

On je naveo da je s tim u vezi razgovarao i sa predsednikom Aleksandrom Vucićem

  • 24

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da ne očekuje ništa od predstojeće runde dijaloga u Briselu, istakavši da će svi pritisci koji se vrše na srpske pregovarače u dijalogu sa Prištinom imati kontraefekat, kao i da oni nisu slučajni.

Pacoli i pored liberijskog ministra spoljnih poslova u Beogradu tvrdi da ta zemlja nije povukla priznanje Kosova: Ko širi lažne vesti?

- Ne očekujem ništa od tih razgovora. Ako imate onakve užasne izjave Tačija, Hotija i Hodžaja kada pričaju o KiM kao o njihovoj teritoriji, a nije ni milimetar njihov, jasno vam je da nisu spremni ni za kompromis ni za dijalog, pa nema razloga da nešto posebno očekujem - rekao je Ðurić u Dnevniku RTS.

On je naveo da je s tim u vezi razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vucićem.

- Predsednik je sinoć razgovarao sa predstavnicima EU i jasno mi je poručio da ako su stavovi Prištine zaista takvi kakve Tači, Hodžaj i ostali opisuju, onda nema ni svrhe da se na takav način o bilo čemu razgovara i sasvim sigurno oni koji misle da mogu da različitim pritiscma - a to nisu slučajni pritisci - izmišljotinama i lažima dovedu Srbiju u slabiji položaj, neće u tome uspeti - poručio je Ðurić.

Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je naveo, količina pritiska koji primenjuju i prema predsedniku i prema njegovoj porodici nije slučajna i "sve to ima za cilj da izvrši psihiloški pritisak na pregovarače Srbije pred važne razgovore u Briselu".

- Svi pristici koji se vrše u vezi s tim mogu da imaju samo kontraefekat. Mi ćemo svakako razgovarati s ciljem da se pronađu rešenja, ali nećemo pristajati da se na uštrb interesa zemlje nešto uradi - naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

On kaže i da Beograd želi da teme runde dijaloga u nedelju budu i primena sporazuma o ZSO i budućnost uopšte, ali ističe da ti razgovori ne mogu biti ograničeni.

- Tači tvrdi da on raspolaže teritorijom Kosova. To nije njegova teritorija, to je teritorija Srbije i to treba svima da bude jasno - kaže Ðurić.

On izražava nadu da su prestavnici Prištine bili u Brisel nadavno pozvani "na preslišavanje što već pet godina izbegavaju primenu sporazum o ZSO i drugih sporazuma".

Hašim Tači-Foto: Tanjug/AP

- Ali, to ćemo sutra pitati i predstavnike EU - napominje Ðurić, koji na pitanje da li nova faza dijaloga podrazumeva i novi format, kaže da da je za Beograd - format EU.

- A videćemo šta nas čeka u Briselu i da li će oni imati nekakvih ponuda. Za nas je Brisel adresa - zaključio je Ðurić.

Povodom note Liberije o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, direktor kancelarije za KiM kaže da Liberija nije prva zemlja koja je povukla priznanje kosovske nezavisnosti i da ima sve više zemalja koje priznaju poziciju Srbije.

Komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija da Liberija nije povukla priznanje kosovske nezavisnosti, Ðurić ističe da je kosovska strana navikla da obmanjuje javnost.

Bedžet Pacoli-Foto: A. Nalbantjan

- Pacoli je rekao i da se čuo sa vladom Liberije, a njihov ministar je pred kamerama rekao da je Liberija povukla priznanje - dodaje Ðurić.

On ističe da smo pre 10 godina imali na desetine zemalja koje su priznavale kosovsku nezavisnost kao i ćutanje tadašnje srpske diplomatije.

- Kada je država obnovila kontakte i poznanstva, imamo povlačenje priznanja i trud je dao rezultate - zaključio je Ðurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana

    21. jun 2018 | 09:35

    Težak period je pred nama, teška diplomatska borba je na pomolu. Albanci su totalno izgubili kompas i taj jak vetar u leđa koji imaju od zapada im je pomutio razum. Neznaju šta pričaju.

  • Jasmina

    21. jun 2018 | 09:55

    Pa kako bi drugačije i reagovao nego burno? Dele nešto što nije njihovo!

  • Серега

    21. jun 2018 | 09:55

    Dzuricu nemoj da im najavljujes dolazak na kosovo to je nasa zemlja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA