Posle tri meseca Đurić i Arifi oči u oči: Nastavak tehničkog dijaloga u Briselu

Posredovaće direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), Angelina Ajnhorst

  • 26

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Marko Ðurić i Avni Arifi, sastaće se danas popodne u Briselu na još jednoj rundi razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje direktorke za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), Angeline Ajnhorst, saznaje Tanjug.

EU se oglasila povodom provokacija iz Prištine uoči nastavka dijaloga

Posle tri meseca pauze, sutra se u Briselu nastavlja tehnički dijalog Beograda i Prištine.

Prema informacijama Tanjuga, glavni pregovarači Beograda i Prištine od 16 časova trebalo bi da prvo održe bilateralne razgovore sa direktorkom EEAS za Zapadni Balkan, a zatim sledi i trilateralni sastanak.

Razgovori bi trebalo da traju dva dana, a nezvanično na agendi će se naći sva i dalje otvorena pitanja oko sporazuma postignutih do sada, a cilj je i priprema sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija.

Taj sastanak je planiran za nedelju, 24. jun.

Tači, Mogerini i Vučić - Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Iz EU su prilikom najave nastavka razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poručili da će se razgovarati i o " intenzivnom periodu" koji predstoji u ovom procesu.

Prethodna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine održana je od 19. do 21. marta i nije ostvaren bilo kakav napredak po pitanju implementacije dogovorenih sporazuma koji se odnose na formiranje Zajednice sprskih opština, energetiku, most u Mitrovici, upravljanje prelazima i slobodu kretanja.

EU je tada pozvala obe strane da intenziviraju svoje napore na implementacionim poslovima, uz podsećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na evropskom putu.

Umesto očekivanog napretka došlo je do dizanja tenzija između dve strane, prvo zbog hapšenja glavnog pregovarača Beograda Marka Ðurića na KiM, a zatim i zbog odbijanja prištinske strane da nastavi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština, na čemu inistiraju i Beograd i Brisel.

Hapšenje Đurića - Foto: Tanjug//Bojan Slavkovic

Priština je tražila da se prethodno razgovara o drugim temama, kao što je pitanje energetike.

Glavni pregovarač Beograda, Marko Ðurić, pred ovu rundu tehničkog dijaloga, naveo je da "ne očekuje ništa" jer, kako je rekao, Priština "nije spremna ni za dijalog, ni za kompromis".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    22. jun 2018 | 08:55

    Srbija hoće nastavak dijaloga , ali problem je u Prištinskoj delegaciji.

  • Saša

    22. jun 2018 | 09:35

    Jedino dijalogom se moze doci do resenja, svi drugi nacini su pogresni i vracaju nas u proslost.

  • Mare

    22. jun 2018 | 09:35

    Iako je doziveo strahotu na KiM, nastavlja da se bori za interese Srba i Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA