≫ 

Papa je u Srbiju trebalo da dođe 21. maja 2016, ali se onda dogodio preokret (VIDEO)

- Razumem protivljenje Srpske pravoslavne crkve dolasku pape, ali on nije samo verski poglavar, već i državnik - rekao je Ivica Dačić

  • 10

Poseta pape Franje Srbiji bila bi od državng i nacionalnog interesa zbog čega je važno da se o tome postigne saglasnost u našoj zemlji, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ukazao da je uloga Vatikana od neprocenjive važnosti u borbi Srbije za Kosovo i Metohiju.

SPC minira državni vrh u borbi za Kosovo: Zatvaraju vrata Srbije za jednog od najmoćnijih državnika sveta

Dačić je rekao da razume protivljenje Srpske pravoslavne crkve dolasku pape uz napomenu da on nije samo verski poglavar, već i državnik i istovremeno izrazio uverenje da od pape Franje nećemo imati boljeg sagovornika na tom mestu u narednih nekoliko vekova.

- Voleo bih da se oko toga postigne saglasnost, a naročito bih voleo da se ne igramo sa tim, jer je to pitanje od državnog i nacionalnog interesa. Bilo bi katastrofalno da papa ode na Kosovo, a da ne dođe i u Beograd - rekao je on.

Ministar smatra da Srbija treba zajedno sa Vatikanom da predstavi problem Kosova i kao pitanje ugroženosti hrišćanstva, jer SPC ne može, kako kaže, sama to da radi.

Kako je rekao, odnosi Srbije sa Vatikanom su opterećeni našim odnosima sa Hrvatskom, ali da se treba izdići iznad toga.

Odnosi Srbije sa Vatikanom su opterećeni našim odnosima sa Hrvatskom-Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

- Jasno je kakve primedbe imamo na ponašanje u Drugom svetskom ratu, ali takve primedbe na papu i katoličku crkvu imaju i drugi koji su bili žrtve u tom ratu, a ta njihova uloga je do danas problematična i ispituje se - objasnio je Dačić.

Ministar se osvrnuo i na česte komentare u medijima da papa nikada nije izrazio želju da dođe u Srbiju i pred kamerama pokazao dokument u kome se otpravnik poslova Vatikana u januaru 2016. godine obratio tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću.

U dokumenti se navodi da je papa prihvatio poziv Nikolića i da je predloženi termin posete bio 21. i 22. maj 2016. godine.

Nikolić se konsultovao sa Srpskom pravoslavnom crkvom posle čega je poseta papi otkazana-Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Međutim, Nikolić se konsultovao sa Srpskom pravoslavnom crkvom posle čega je poseta papi otkazana. To je veoma loše i štetno, jer se mi igramo sa našim nacionalnim interesima. Uvažavam sve razloge naše crkve, ali dolazak pape je u našem interesu - podvukao je Dačić.

On je istakao da je neophodno da se naši zvaničnici sreću sa poglavarom katoličke crkve.

- Haradinaj, Tači i ostali idu kod pape na svakih nekoliko meseci i traže priznanje Kosova, a mi odbijamo da papa dođe ovde i da se zajedno borimo za naše interese - kazao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simoni

    6. jul 2018 | 14:33

    Veliki sam vjernik i poštujem našu crkvu i žrtva sam politike katoličke crkve u Hrvatskoj,ali nas Patrijath nije u pravu.Sa ovim papom Franjom se treba razgovarati,jer ni on ne podržava u celoti ponašanje hrvatskih katoličkih biskupa,a osim toga primamo državnike koji su priznali Kosovo i naziva ih se prijateljima,a državnike koji to nisu uskraćuje se poseta.Kako i resiti nesporazume sa katoličkom crkvom u Hrvatdkoj,ako se ne razgovara s@ papom.??

  • RICINUS

    6. jul 2018 | 13:04

    Smatram da je korisno da srpska pravoslavna crkva primi visokog ranga gosta da ga ugoste da čuju šta želi da kaže ali i da čuje i srpske crkvene veledostojnike i na kraju da dostojno isprate gosta

  • ISTINOM do POMIRENjA

    6. jul 2018 | 17:00

    Može da dođe u Srbiju, ali prvo mora da osudi genocid nad Srbima u NDH 1941-45. koji su pomagali i katolički fratri i jezuiti !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA