Korak dalje u borbi protiv narkomanije u školama: Nova odluka Vlade Srbije (FOTO)

Na sednici je konstatovano da je Republika Srbija odlučna u nameri da se beskompromisno suprotstavi dilerima droge

  • 4

Vlada Srbije donela je danas odluku o formiranju Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti upotrebe narkotika, čiji će predsednik biti ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Vlada obeležila godinu dana rada: Brnabićka predstavila rezultate, ovu ocenu je dala ministrima (FOTO) (VIDEO)

Na sednici je konstatovano da je Republika Srbija odlučna u nameri da se beskompromisno suprotstavi dilerima droge i da prema dilerima koji prodaju drogu maloletnicima neće imati milosti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Sednica Vlade Srbije - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Akcenat u ovoj borbi biće stavljen na posebno ranjivu grupu, a to su deca školskog uzrasta, koja sve češće postaju meta dilera drogom. U tom pravcu, u narednom periodu biće preduzete odgovarajuće mere i organizovana sistemska kampanja, čiji je cilj povećanje svesti građana o štetnosti narkotika, odnosno direktan uticaj na decu školskog uzrasta, kao i na njihove roditelje.

U okviru nacionalne kampanje, ustanovljene su tri ključne tačke: edukacija učenika, kroz emitovanje realnih, necenzurisanih snimaka, kampanja u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, usmerena ka roditeljima i obilasci ustanova koje zbrinjavaju i leče osobe koje imaju probleme sa zavisnošću od narkotika, poput „Drajzerove“ i drugih ustanova

Sednica Vlade Srbije - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Stručni timovi sastavljeni od psihijatara, psihologa, policajaca, tužilaca i stručnjaka drugih profila, posećivaće osnovne i srednje škole širom zemlje, kao i druge ustanove namenjene omladini, i u direktnom razgovoru sa đacima predstavljati po zdravlje pogubno dejstvo narkotika, kroz prikazivanje realnih, necenzurisanih snimaka koji prikazuju posledice uzimanja droge, i to kako po njihove konzumente, tako i po njihove porodice i prijatelje, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Paralelno sa tim, mora se uticati i na svest roditelja, odnosno dodatno ih edukovati kako da prepoznaju promene u ponašanju kod svoje dece nastale usled konzumiranja droge i njihova potencijalno rizična stanja. U medijima sa nacionalnom pokrivenošću biće emitovani edukativni sadržaji eminentnih stručnjaka i javnih uglednih ličnosti.

Sednica Vlade Srbije - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Jedan od elemenata nacionalne kampanje predstavljaće i organizovane posete učenika srednjih škola ustanovama koje zbrinjavaju osobe koje imaju probleme sa zavisnošću od narkotika. Cilj je da se kroz neposredno, vizuelno iskustvo teških posledica konzumiranja droga, kod dece pojača svest i dodatno učvrsti negativan stav o narkoticima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    6. jul 2018 | 14:23

    Nas su iz VMS 90-tih vodili u Drajzerovu kada smo ucili o bolestima zavisnosti. Gledali smo kroz jednosmerno staklo narkomana koji krizira. Lezao je na podu, previjao se od bolova, povracao, drhtao, bio je upi.san i us.ran. Bio je na tzv. suvom skidanju. Molio je za medaton. Mi smo izasli sokirani,a ja sam preplakala popodne. Danima sam samo o tome razmisljala i ocima sanjala te scene. Meni je to toliko ostalo urezano u secanje, da mi nikada u zivotu nije palo na pamet da probam bilo kakvu vrstu narkotika. Bilo bi dobro kada bi se napravila neka akcija i da skole vode decu tamo da to vide vec sa 12-13 godina. Garantujem da bar 90% njih nikada ne bi probalo nista od bilo kojih psihoaktivnih supstanci.

  • Lav

    6. jul 2018 | 14:12

    Nema resenje vlada, nema apoteka ima Crna reka!!! Pustite coveka iz zatvora i neka ih lopata ...cuj zabranili roditeljima da ih lazne, istuku ako zasluze i normalno -nezna se ko je otac ko sin... More u sumu nek drva seku a ne pp splavovima... I crko svaki roditelj koji ih ne kontrolise, poprati i pusti na te splavove.

  • Toma

    6. jul 2018 | 14:15

    Dilere slati u Kinu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA