Premijerka Srbije sastala se sa zvaničnicima Kine i Belorusije (FOTO)

Ana Brnabić boravi danas i sutra u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, povodom učešća na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

  • 0

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se u Sofiji sa premijerom Kine Li Kećangom. Na sastanku je istaknuto da je Srbija centralna zemlje u okviru inicijative "Pojas i put" i da dve zemlje imaju veliki broj konkretnih projekata, od čega najviše u oblasti infrastrukture i energetike.

Vlada obeležila godinu dana rada: Brnabićka predstavila rezultate, ovu ocenu je dala ministrima (FOTO) (VIDEO)

Premijeri s razgovarali o daljem unapređenju saradnje i strateškog partnerstva dve zemlje i konstatovali da je u interesu obe zemlje dalje produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Premijerka Ana Brnabić boravi danas i sutra u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, povodom učešća na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a u delegaciji su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Brnabić: Srbija nastavlja kontinuitet politike prijateljstva, Foto: Promo

U razgovoru je ocenjeno da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, uzajamno poverenje i podrška.

KONKRETNI PROJEKTI

Brnabićeva je rekla da je sastanak bio veoma dobar, kratak i efkasan, upravo iz razloga što dve zemlje imaju vrlo konkretne projekte.

- Drago mi je da sam imala priliku da ponovo vidim premijera Kine, prvi put smo se videli u novembru 2017. takođe na samitu 16 plus jedan. Imali smo dobar, kratak i efikasan sastanak, zato što Srbija i Kina imaju veliki broj konkretnih projekata, tako da smo samo brzo prošli kroz te projekte, kao i one koji će biti potpisani večeras i sutra i one koje očekujemo da potpišemo do kraja godine - rekla je Brnabić.

Navela je da su to, pre svega, projekti u oblasti infrastrukture, za nastavak izgradnje deonice Koridora 11 od Preljine do Požega, zatim za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta, kao i modernizaciji pruga od Beograda do Niša i Preševa za šta će biti potpisan memorandum o razumevanju.

ENERGETIKA

Brnabićeva je istakla da je Srbija posebno ponosna na trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd - Budimpešta, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina i koji je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje.

Foto: Tanjug

Tu su i projekti u oblasti energetike kao što je izgradnja novog bloka u Kostolcu B3 snage 350 megavata koji se već realizuje i predstojeća izgradnja toplodalekovoda između Obrenovca i Beograda, dodala je premijerka Srbije. Premijerka se zahvalila na podršci pošto otkada je Srbija ukinula vize za građane Kine imamo skok od čak 180 odsto broja kineskih turista u Srbiji.

RTB BOR, "IKARBUS"...

Na pitanje o RTB Boru, Brnabićeva je rekla da je kineska kompanija "Zijin" izrazila zainteresovanost da učestvuje na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor.

- Nadamo se da će to biti završeno do kraja ove godine i da će oni dati dobru ponudu. Prenela sam moju nadu premijeru Kine da će ta kompanija učestvovati sa dobrom ponudom, jer nam je potreban dobar streški partner, a oni jesu jaka kompanija.

Brnabićeva ističe da su dve kineske kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u "Ikarbusu" i da bi volela da Srbija počne sa proizvodnjom električnih autobusa.

Foto: Tanjug

Brnabićeva je poručila da će Srbija nastaviti kontinuitet politike prijateljstva. Predsednica Vlade zahvalila je kineskom premijeru na nedvosmislenoj podršci Kine po pitanju Kosova i Metohije, posebno unutar UN i drugih međunarodnih organizacija.

ČELIČNO PRIJATELJSTVO

Kineski premijer Kećang naglasio je da je ta podrška konstantna i neupitna i da je prijateljstvo između Kine i Srbije čelično.

Očekuje se potpisivanje Memoranduma o razumevanju o zajedničkom formulisanju plana bilateralne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative "Pojas i put", Memoranduma o razumevanju o zajedničkoj podršci izgradnje Industrijskog parka za voće i povrće i Komercijalnog ugovora o modernizaciji i rekontrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije na deonici Novi Sad-Subotica-državna granica (Kelebija).

PREMIJERKA SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE "HUAVEI"

Ana Brnabić se sastala i sa predstavnicima kineske kompanije "Huavei", a koja posluje na tržištu Srbije već 12 godina.

Brnabić je istakla da je Srbija otvorena i spremna za saradnju sa vodećim svetskim kompanijama u oblasti IT industrije.

Ana Brnabić i predstavnici kompanije "Huavei", Foto: Promo

- Vladi Srbije potrebni su partneri kao što je "Huavei" koji će nam pomoći da odgovorimo na izazove četvrte industrijske revolucije - istakla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i da to predstavlja našu šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama.

JAČANJE POLITIČKE I EKONOMSKE SARADNJE SRBIJE I BELORUSIJE

Ana Brnabić razgovarala je danas u Sofiji i sa prvim potpredsednikom Vlade Republike Belorusije Vasilijem Matjuševskijem o unapređenju saradnje dve zemlje. Sastanku sa predsednicom Vlade, prisustvovala je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Na sastanku je zaključeno da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Ana Brnabić sa delegacijom Rusije, Foto: Promo

- Srbija je izuzetno zahvalna za čvrstu podršku koju Belorusija daje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje - naglasila je Brnabić.

Brnabić i Matjuševskij ocenili su da Srbija i Belorusija imaju interes za jačanje saradnje u mnogim oblastima, a pre svega u ekonomiji. U 2017. godini, obim spoljnotrgovinske razmene dve zemlje iznosio je 103,5 miliona dolara, što je povećanje od 30,2% u odnosu na 2016. godinu, dok je u prvih pet meseci 2018. godine obim spoljnotrgovinske razmene porastao za 5,5 % u odnosi na isti period prethodne godine i iznosi 43,8 miliona dolara, što govori da spoljnotrgovinska razmena i dalje raste.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji u oblasti poljoprivrede, nauke i prosvete. Brnabić i Matjuševskij složili su se da je saradnja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope izuzetno važan mehanizam saradnje koji će dodatno ojačati i ubrzati ukupan ekonomski razvoj svih zemalja koje u tome učestvuju.

VIDEO: Godinu dana rada Vlade Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA