≫ 

Nacrt statuta ZSO nije predat kosovskoj vladi: Upravljački tim objašnjava svoje dalje korake i demantuje prištinske medije

- Svaki pokušaj politizacije naših aktivnosti je kontraproduktivan i šteti procesu dijaloga Beograda i Prištine - saopštili su iz tima

  • 15

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština odbacio je danas kao netačno pisanje prištinskih medija da je taj tim predao privremenim kosovskim institucijama Nacrt statuta ZSO na Kosovu i Metohiji i ističu da su im samo prosledili izveštaj o njihovom dosadašnjem radu.

Priština pokušava da preskoči formiranje ZSO: Šta će se 4. avgusta dogoditi u Briselu?

- Svoje poslove na izradi nacrta statuta Zajednice obavljamo u skladu sa mandatom koji nam je poveren briselskim dogovorima - piše u njihovom saopštenju, u kome se dodaje da će radni tekst nacrta predstaviti u Briselu, onako kako je predviđeno, prvo odborima za implementaciju Beograda i Prištine, a zatim i u dijalogu na visokom nivou.

U saopštenju Upravljačkog tima se navodi da se taj izveštaj, inače, redovno dostavlja posredstvom nadležnog Ministarstva administracije lokalne samouprave, radi informisana o dinamici aktivnosti tog tima.

- Nacrt statuta nije, kako tvrde neki mediji, dostavljen vladi u Prištini, kojoj je prosleđen samo izveštaj o našem dosadašnjem radu i koja je, posredstvom nadležnog Ministarstva administracije lokalne samouprave, redovno informisana o dinamici naših aktivnosti - saopšteno je iz tog tima.

Foto-ilustracija: Telegraf, Printskrin: Google Maps

Prištinski Zeri, pozivajući se na izvore i iz kosovske vlade, objavio je da je Upravljački tim privremenim kosovskom institucijama predao nacrt statuta ZSO, koji je, kako kažu, u surotnosti sa kosovskim zakonima i preporukama kosovskog Ustavnog suda, te da zbog toga on neće biti prihvaćen.

Izvori iz kosovske vlade su navodno za Zeri potvrdili da je Upravljački tim sastavio, kako navode, protiustvani i protivzakonski nacrt za Asocijaciju/ZSO i da je to razlog što ga neće prihvatiti.

Upravljački tim se u svom radu oslanja na rezultate briselskog dijaloga i Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, o čemu je na jučerašnjem sastanku obaveštena i delegacija Misije OEBS-a.

U dosadašnjem radu imali smo razgovore sa nizom strukovnih ekspertskih grupa, predstavnicima lokalnih samouprava, kao i resornih ministarstava, i kao stručno telo, sa jasno definisanim mandatom i ovlašćenjima, smatramo da je svaki pokušaj politizacije naših aktivnosti kontraproduktivan i da šteti procesu dijaloga Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teresa

    12. jul 2018 | 21:59

    Mislim da neko treba da reaguje,na lazi i izmisljotine Albanaca.Nije uredu sto ne zele da ispune svoje obaveze.Treba da snose posledice za svoju bahatost.

  • marko

    12. jul 2018 | 22:26

    Oni ne žele da s3e formira ZSO

  • boro

    12. jul 2018 | 22:26

    Priština laže i nas i Brisel

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA