≫ 

Vučić kod Makrona dan uoči nastavka pregovora u Briselu: Može li francuski predsednik da utiče na tok dijaloga i pritiske sa Zapada?

Predsednik Vučić saopštio je krajem maja da je dobio poziv svog francuskog kolege da dođe u zvaničnu posetu Parizu

  • 28

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u utorak, 17. jula, u zvaničnoj poseti Francuskoj, na poziv šefa francuske države Emanuela Makrona i to samo dan pre nastavka pregovora u Briselu.

Nikolić otkrio zašto je otkazana poseta pape 2016. godine: Ko je zatvorio vrata Srbije za jednog od najmoćnijih državnika sveta?

Predsednik Vučić saopštio je krajem maja da je dobio poziv svog francuskog kolege da dođe u zvaničnu posetu Parizu.

On je, tada, najavio da će to biti prilika da sa Makronom razovara o svim pitanjima, te da veruje u podršku Francuske na evropskom putu Srbije i dolazak još većeg broja investitora u našu zemlju.

- Emanuel Makron, predsednik Francuske je veliki lider i on je u Sofiji vrlo jasno govorio, i ja mislim da dobro razumem kakav je njegov stav. Zato, donekle razumem frustriranost nekih zemalja - rekao je tada Vučić.

Vučić je ukazao da je Makron veliki lider-Foto: Tanjug/AP

Sastanak s Makronom, ranije najavljivan, pada u veoma izazovnom trenutku za Srbiju, imajući u vidu pritisak Zapada da se problem Kosova i Metohije definitivno razreši sporazumom o normalizaciji odnosa, ali i klimom koja je znatno drugačija od prethodnog sastanka srpskog i francuskog predsednika, sredinom decembra prošle godine.

U međuvremenu je, naime, Makron izašao sa stavom da proširenju EU na Zapadni Balkan treba da prethodi reforma Unije, što u Briselu, kad je reč o perspektivi zemalja kandidata iz regiona, definišu kovanicom "usidrenje, umesto proširenja".

Ostale poruke prethodnog susreta Vučića i Makrona, sredinom prošlog decembra, uključujući i otvoreno naklonjen odnos francuskog predsednika prema srpskom kolegi, ostale su makar kao pozitivan okvir za njihov predstojeći razgovor o pitanjima koja su za Srbiju od ključnog nacionalnog i državnog interesa, i kad je reč o Kosovu i kad je reč o članstvu u EU.

Pretpostavlja se da će na sastanku tema biti Kosovo i članstvo u EU-Foto: Tanjug/Pres-služba predsednika Srbije

Vučić je tada, na marginama Samita o klimatskim promenama u Parizu, sa predsednikom Francuske razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Njih dvojica su se inače upoznali krajem prošlog septembra, na Blumbergovoj konferenciji, na marginama jesenjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

Dijaloga na najvišem nivou između Srbije i Francuske gotovo da nije bilo, čitavih 18. godina, od posete Žaka Širaka neposredno posle 5. oktobra, što je bio izraz zadovoljstva zbog promene vlasti u Beogradu.

Vučić sa Merkel o KiM i mnogim drugim pitanjima:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ečeverij,brat od strica MOMOV!

    12. jul 2018 | 12:33

    Ionako navijamo( mi seljaci:)) za Francusku u finalu,tako da bi red bio da i Makaron nešto uradi za nas;)

  • neša

    12. jul 2018 | 23:35

    Moć Francuske , a pre svega Makrona je velika i nije pitanje može li da utiče na tok dijaloga , već hoće li da to učini.

  • Leko micic

    12. jul 2018 | 13:46

    Nadamo se da ce uticati na pritiske Zapada i stati na nasu stranu. Bice reci i o saradnji dveju drzava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA