≫ 

Procurele ključne teme razgovora pred sastanak Vučića i Makrona u Parizu: Izostaje ceremonija svečanog dočeka, ali sledi nešto mnogo važnije

Na sastanku bi trebalo da se dogovori i datum posete Makrona Srbiji

  • 25

Bilateralni odnosi, ekonomska saradnja i dijalog Beograda i Prištine biće ključne teme na sastanku predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, u utorak u Parizu.

Vučić kod Makrona dan uoči nastavka pregovora u Briselu: Može li francuski predsednik da utiče na tok dijaloga i pritiske sa Zapada?

Kako piše "Blic", pozivajući se na izvor iz vrha vlasti, očekuje se da će sastanak u Jelisejskoj palati biti održan u najužem sastavu, posle čega će biti upriličen ručak. Sastanku će, osim Vučića i Makrona, prisustvovati u njihovi najbliži saradnici.

Dvojica predsednika imaju veoma prijateljski odnos, kaže sagovornik "Blica" i dodaje da je Makron pokazao interesovanje da pomogne Srbiji.

Predsednici Srbije i Francuske razgovaraće o bilateralnim odnosima dve države, a akcenat će biti na ekonomiji i pokrenutim i planiranim zajedničkim projektima u Srbiji.

Svakako će najviše reči biti o regionalnoj saradnji, a akcenat će biti na dijalogu Beorgada i Prištine, piše u listu.

Susret francuskog predsednika Emanuela Makrona sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Parizu Foto: Tanjug/Pres-služba predsednika Srbije

List navodi da će jedna od tema sigurno biti Makronovo viđenje situacije u Evropskoj uniji, kao i njegove ideje za reformu EU.

Pored toga, u fokusu će biti i globalna pitanja, s obzirom na ulogu Francuske u svetu.

Poseta je radna, a ne zvanična, pa se ne očekuje ceremonija svečanog dočeka, piše list i ističe da, ono što je još važnije od ceremonije, jeste to što je Makron odlučio da se zajedno sa Vučićem obrati medijima nakon sastanka.

Na sastanku bi trebalo da se dogovori i datum posete Makrona Srbiji, što će najverovanije biti do kraja godine. Makron je, kako se navodi, već pozvao Vučića da 11. novembra prisustvuje ceremoniji obeležavanja stote godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA