Vučić i nemački akademik Haker razgovarali: Kako sprečiti odliv mozgova i vratiti mlade naučnike u zemlju? (FOTO)

Predsednik Vučić je istakao važnost regionalne saradnje, zahvalivši nemačkoj kancelarki Merkel za pokretanje Berlinskog procesa i podržao inicijativu za formiranje Fondacije za istraživanja za Zapadni Balkan, u kojoj "Leopoldina" ima ključnu ulogu

  • 26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predsednika Nemačke nacionalne akademije nauka "Leopoldina" Jorga Hakera, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj naučnoj saradnji, kao i o saradnji u oblasti nauke i obrazovanja u okviru Berlinskog procesa.

Završena runda pregovora u Briselu! Vučić posle sastanka: Oni traže sve, mi se borimo za kompromis (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Vučić je istakao važnost regionalne saradnje, zahvalivši nemačkoj kancelarki Merkel za pokretanje Berlinskog procesa i podržao inicijativu za formiranje Fondacije za istraživanja za Zapadni Balkan, u kojoj "Leopoldina" ima ključnu ulogu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je rekao da aktivnosti buduće Fondacije mogu da imaju dalekosežni efekat u zadržavanju talentovanih mladih ljudi u Srbiji i regionu, kao i povratak uspešnih mladih naučnika iz sveta i razvoj njihovih karijera u zemlji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić se založio za intenziviranje saradnje na bilateralnom nivou i zamolio da se uspostavi razmena naučnih saznanja i eksperata, osnivanje zajedničkih institucija, kao i drugi modeli saradnje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik "Leopoldine" Haker je naveo da su održane četiri konferencije naučnih ustanova sa Zapadnog Balkana, iz kojih su proistekli prvi rezultati u stabilizaciji odnosa naučnih krugova u regionu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je izrazio spremnost za jaču bilateralnu naučnu saradnju između Srbije i Nemačke, kao i pomoć u ostvarivanju jačih veza između nauke i privrede u cilju ekonomskog razvoja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eva

    19. jul 2018 | 12:40

    Vidi se spremnost predsednika da se ovaj problem resi sto pre i na najbolji moguci nacin.

  • MilijanaLakić

    19. jul 2018 | 11:33

    Odličan potez za uspostavljanje naučne saradnje i osnivanje zajedničkih institucija koje bi pomogle u razvoju karijere naših stručnjaka

  • Ana

    20. jul 2018 | 09:35

    Spreciti odliv bilo kojeg naseg coveka, a ne samo naucnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA