Jovanović pozvao na bojkot, DS pokrenuo zahtev za razrešenje: Sledi li odlazak Vjerice Radete sa mesta potpredsednice Skupštine?

Relativizacija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje moraju stati najpre u skupštini, kao demokratskoj instituciji koja predstavlja sve građane

  • 24

Poslanici Demokratske stranke pokrenuli su zahtev za razrešenje poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete sa mesta potpredsednice parlamenta zbog, kako su naveli, nedopustivog govora mržnje prema žrtvama iz Srebrenice.

Šta je potrebno za smenu Vjerice Radete? Čeka se na postupak, Tužilaštvu se još niko nije obratio. Na redu poslanici

- Nedopustivi govor mržnje u izjavi potpredsednice Skupštine, kojim se svirepo obračunava sa nedužnim žrtvama zločina u Srebrenici i vređaju njihove porodice, ugrozio je ugled institucije parlamenta koji ona predstavlja, zbog čega se zahteva da je Skupština Srbije hitno razreši sa te funkcije - naveli su poslanici DS u saopštenju.

Glumac Hadžihafizbegović odgovorio Vjerici Radeti nakon morbidnog tvita: Zlotvorko, ti si davno zakopana

U saopštenju se ocenjuje da relativizacija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje, za koje DS veruje da se kontinuirano podstiču i tolerišu od nosilaca najviših političkih funkcija u državi, moraju stati najpre u skupštini, kao demokratskoj instituciji koja predstavlja sve građane.

- Uvrede i bol koji je potpredsednica nanela porodicama žrtava, sa pozicije potpredsednice Skupštine zaslužuje jasnu i hitnu reakciju narodnih poslanika. Zbog toga, poslanici DS danas će uputiti predlog za razrešenje potpredsednice Narodne skupštine Vjerice Radete i pozvati narodne poslanike da se pridruže inicijativi - naveo je DS.

Poslanica SRS Vjerica Radeta objavila je tvit, na informaciju o smrti predsednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mahmedović, u kojem je zapitala ko će je sahraniti, muž ili sinovi, aludirajući na činjenicu da je ona u Srebrenici 1995. godine izgubila muža i dva sina.

Foto: Tviter/Vjerica Radeta

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović saopštio je da je uputio pismo predsednicima svih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini, u kojem je zatražio da se ne održavaju sednice dok potpredsednica parlamenta Vjerica Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smenjena sa svih funkcija.

- Neprihvatljiv je čin Radete, u kojem je anticivilizacijskim rečnikom napala preminulu predsednicu 'Majki Srebrenice' Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice. Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici. Ono što je uradila Radeta posle njene smrti je nešto sa čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti - izjavio je Jovanović.

On dodaje da je i sam "dete jasenovačkih žrtava i potomak Slobodana Jovanovića koji je 1912. godine krenuo u rat sa šest sinova, a vratio se samo sa jednim 1918. godine".

- Upravo zato me ni porodica, ni prijatelji, ni svet koji me okružuje (a oni su zajednički većina) ne bi razumeli kada bih podržavao Radetu, a od Hatidže i njene žrtve okretao glavu - saopštio je on.

Lider LDP-a je poručio da svi moraju biti solidarni "u trenutku kada se sa najvišeg mesta u parlamentu Srbije šalju tako monstruozne poruke koje se graniče sa ljudskim razumom".

- Zato naglašavam da ni po koju cenu ne treba da učestvujemo u radu parlamenta dok Vjerica Radeta ne ode sa mesta potpredsednice i narodne poslanice - izjavio je Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    26. jul 2018 | 13:05

    Neka cedica i ostali dušebrižnici pokupe svoje porodice pa se presele da zive u sarajevo.zagreb i pristinu i dadu primer ostalom narodu u srbiji kako zive u skladu i veselju sa komšijama..

  • Lela

    26. jul 2018 | 13:08

    Takvo njeno ponasanje je za svaku osudu.

  • Tale

    26. jul 2018 | 12:14

    Javio se čedica, miljenik srebreničanki.E, Vjerice, svakome si dala povod da te uzima u usta, ali, sama si tražila, sada sama plivaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA