≫ 

Dan Srbije u SAD: Ambasador Skat i Vučić na izložbi u Arhivu povodom 100 godina savezništva

Izložba sadrži zbirku originalnih dokumenata koji se odnose na saradnju SAD i Srbije dugu više od jednog veka, kao i dokumenta koja ukazuju da se srpska zastava vijorila iznad Bele kuće

  • 23

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će otvariti izložbu “Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države”.

Pre 100 godina srpska zastava zavijorila se ispred Bele kuće: Ana Brnabić domaćin svečanosti u Kongresu SAD (FOTO)

Izložba je jedan od događaja koji se organizuju u Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji povodom proslavljanja stogodišnjice “Dana Srbije” u SAD, 28. jula 1918. godine, kada se srpska zastava vijorila iznad Bele kuće.

Izložba sadrži zbirku originalnih dokumenata koji se odnose na saradnju SAD i Srbije dugu više od jednog veka, kao i dokumenta koja ukazuju da se srpska zastava vijorila iznad Bele kuće.

Na četvrtu godišnjicu početka Velikog rata, Sjedinjene Američke Države obeležile su 28. jul 1918. kao „Srpski dan.“

Foto ilustracija: Telegraf/Wikipedia

Državni sekretar Robert Lansing je uputio 27. jula 1918. poziv svim američkim građanima da se „okupe u nedelju, 28. jula, u svojim crkvama kako bi tom prilikom izrazili svoju naklonost prema ovom pokorenom narodu (srpskom) i njegovoj potlačenoj braći u drugim zemljama, i da se prizove blagoslov svemogućeg Boga za njih i stvar za koju se oni bore.

Posebna čast srpskom narodu ukazana je u američkoj prestonici, Vašingtonu. Na osnovu izveštaja srpskog poslanika u SAD i članka objavljenog u dnevnim novinama Detroit Njuz, danas znamo da se „na Beloj kući i drugim javnim zgradama po prvi put vijorila srpska zastava.“

Čast je utoliko veća ukoliko se zna da se kroz istoriju, pored američke i srpske, na Beloj kući vijorila još samo francuska zastava i to na sto trideset i prvu godišnjicu „Pada Bastilje,“ 14. jula 1920. godine.

Takav gest označavao je postojanje prijateljskih odnosa, ali i deljenje istih vrednosti, ključnih civilizacijskih načela i slobodarskih principa.

VIDEO: Stravičan tornado opustošio grad u Americi, rušio je zgrade, čupao drveće i prevrtao kola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nada

    26. jul 2018 | 13:47

    Neka se prijateljstvo i saradnja nastavi.

  • zoro i prijatelji

    26. jul 2018 | 14:04

    Kad smo mi bili priznata i respektovana drzava ovih drugih nije bilo ni na mapi.Sada ruze i otimaju od Srbije gde god mogu.Bog sve vidi.

  • Danica

    26. jul 2018 | 14:15

    Sve su bolji odnosi Srbije i SAD sto je za pohvalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA