≫ 

Umro idejni tvorac projekta Velika Albanija! Tvrdio da Srbija treba da vrati zemlju Albancima jer je Kosovo od Preševa do Niša

Demaći je nakon puštanja iz zatvora 1990. bio aktivan u nekoliko političkih partija, a bio je i politički predstavnik tzv. OVK tokom 1998-99. godine

  • 17

U Prištini je u 82. godini preminuo Adem Demaći, jedan od najpoznatijih ideoloških vođa kosovskih Albanaca koji je zagovarao stvaranje Velike Albanije i tvrdio da je "Kosovo sve od Preševa do Niša".

Šef kosovske delegacije u briselskom dijalogu izričit: Za Prištinu nisu opcije podela ili razmena teritorije

Mediji koji su preneli tu vest navode da su Demaćija mnogi zvali "kosovskim Nelsonom Mendelom", te da je 28 godina proveo po jugoslovenskim zatvorima zbog svojih političkih aktivnosti i ubeđenja.

Demaći je nakon puštanja iz zatvora 1990. bio aktivan u nekoliko političkih partija, a bio je i politički predstavnik tzv. OVK tokom 1998-99. godine.

On je tvrdio da Kosovo nema "nijedan metar zemlje gratis" i da je sever Kosova ne pripada Srbiji.

Adem Demaći je tvrdio da Kosovo nema "nijedan metar zemlje gratis" i da je sever Kosova ne pripada Srbiji-Foto: Profimedia

Srbija može samo da gleda ka Suncu ili da se vrati odakle je došla, iz ruskih Karpata, jer Kosovo nema nijedan metar zemlje gratis - izjavljivao je Demaći.

Prema njegovim ranijim izjavama, selo Crvena Jabuka koje se nalazi kod Niša bilo je albansko, i to je Albancima glavni argument da je Niš njihov i da Srbija treba da ga vrati njima.

Kosovo ne duguje ništa Srbiji nego Srbija duguje nama. Kosovo je sve od Preševa do Niša. A ako Srbija misli da može nešto na silu da zadrži, neka zadrži kao što je zadržala i Kosovo - pričao je Adem Demaći i u intervjuu za prštinske medije naglasio da "Kosovo neće dati sever Srbiji, Mitrovica i Preševske doline će ostati deo Kosova".

- Srbija nama Albancima treba da vrati zemlju sve do Niša - dodao je tada on.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENOVALI Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA