≫ 

Kolinda bi da poseti Beograd i stvara dobrosusedske odnose, a veliča Oluju i Tompsona: To je bila "čista" operacija

- Neke Tompsonove pesme su mi drage i dobre su za nacionalno zajedništvo - izjavila je Kolinda Grabar Kitarović

  • 51

Bojim se da će doći do povećanja tenzija izmedu Hrvatske i Srbije povodom obeležavanja godišnjice Oluje, ali neću ulaziti ni u kakve rasprave, izjavila je za Dojče vele predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, moramo, dodala je "biti dostojanstveni i u pobedi i u svemu onome što radimo".

Za nju više nema mesta u Skupštini Srbije! Da li će Vjerica Radeta podneti ostavku? Radikali ćute, javnost zgrožena zbog morbidnog tvita

- Oluja je bila čista operacija, a nakon nje dogodili su se zločini koje bi zaista trebalo sankcionisati - rekla je Grabar Kitarović i dodala da kada se govori o Kninu, govori se o Domovinskom ratu kao o temelju savremene hrvatske države.

Hrvatska predsednica rekla je da nastoji da ne uvredi modernu Srbiju i Srbe kao narod i da se sve kritike zapravo odnose na velikosrpski režim Slobodana Miloševića.

Predsednica Hrvatske kaže da je Oluja bila čista operacija-Foto: Profimedia

- Prošle godine otvoreno sam rekla da se treba pokloniti i srpskim žrtvama, civilima, koji su nevino stradali nakon Oluje - rekla je predsednica Hrvatske.

Govoreći o Jasenovcu, predsednica Hrvatske je rekla da zločin treba priznati, ali da osuđuje sve manipulacije brojem žrtava.

U Beograd idem kad se posave konkretne uslove za tu posetu

- Otići ću veoma rado u Beograd kad postavimo konkretne uslove za tu posetu.Dakle, moramo da postignemo konkretan napredak. Za mene je to pre svega rešavanje pitanja nestalih osoba. To je duboko humano i humanitarno pitanje i zaista saosećam sa porodicama, kako ovde u Hrvatskoj, tako i sa srpskim porodicama koje su izgubile svoje najdraže. Još tražimo način da zatvorimo taj deo naše prošlosti - rekla predsednica Hrvatske.

Ona je istakla da je cilj Hrvatske stvaranje dobrosusedskih odnosa sa Srbijom i rešavanje otvorenih pitanja.

U Beograd idem kad se posave konkretne uslove za tu posetu-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Odgovarajući na pitanje kako sagledava mogućnost rešavanja problema Kosova, predsednica Hrvatske je rekla da ne može da govori u ime Srbije, u ime Beograda, "kada će biti rešeni ti njihovi međusobni odnosi", ali da se paralelno i istovremeno može raditi na reformama na Kosovu.

- Hrvatska će sa svoje strane nastaviti da podržava Kosovo na putu u međunarodne organizacije, pa i na putu ka članstvu u EU, svesni da postoji još nekoliko država koje nisu priznale Kosovo - rekla je ona i dodala da su situacija i međunarodno-pravni status Kosova mnogo drugačiji od nekih drugih slučajeva s kojima te države upoređuju neka svoja unutrašnja pitanja, a zbog čega nisu priznale Kosovo.

VIDEO: Hrvati se peli po krovovima zgrada da pozdrave "Vatrene"

Tompson na trgu bio volja igrača

U vezi sa nastupom Tompsona na dočeku fudbalera, ona je rekla da "pre svega treba poštovati volju igrača".

Fudbaleri su hteli da kontroverzni pevač Tompson bude prisutan na dočeku-Foto: Tanjug/HINA /Mario STRMOTIC

Kako je objasnila, oni su hteli da kontroverzni pevač bude prisutan i da na dočeku nije bilo nikakvog nacionalizma, nego samo nacionalnog ponosa.

Dodala je da ipak voli neke njegove pjesme i da su one dobre za nacionalno zajedništvo".

VIDEO: Bez Tompsona i ustaštva: Hrvatska je pre 20 godina medalju slavila potpuno drugačije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • saki

    28. jul 2018 | 09:03

    Kolina prica jedno,a radi drugo.

  • Dragana

    28. jul 2018 | 09:46

    Sramota za Hrvatsku sto ima predsednicu koja propagira mrznju prema Srbima na indirektan nacin.

  • Ana

    28. jul 2018 | 09:05

    Kolinda cas prica da nece da dodje, a cas prica da hoce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA