≫ 

Ekskluzivno! Amerikanci traže da se skine veo tajne o smrti Draže Mihailovića: Premijerki Brnabić pismo uručio kongresmen Po (FOTO)

- U duhu prijateljstva između SAD i Republike Srbije, najlepše vam upućujem zahtev da obelodanite materijal koji se odnosi na suđenje i ubistvo Draže Mihailovića - piše u pismu iz Vašingtona

Koopredsedavajući srpskog Kokusa u američkom Kongresu, kongresmen Ted Po iz Teksasa uručio je u sredu 25. jula pismo premijerki Srbije Ani Brnabić.

Brnabić u Vašingtonu sa članovima američkog Kongresa: Premijerka na sastanku sa ključnim ljudima Srpskog kokusa (FOTO)

U pismu, u koje je Telegraf.rs ekskluzivno imao uvid, Po traži da se objave dokumenta vezana za suđenje i pogubljenje vođi JVuO i četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Pismo prenosimo u celosti:

Draga premijerko,

Želim da vam iskreno zahvalim na vašoj poseti Vašingtonu. U duhu prijateljstva između SAD i Republike Srbije, najlepše vam upućujem zahtev da obelodanite materijal koji se odnosi na suđenje i ubistvo Draže Mihailovića.

General Mihailović igrao je ključnu ulogu u spasavanju stotine stranih pilota tokom Drugog svetskog rata, uključujući i američke službe. On i ljudi kojima je komandovao pokazali su izuzetnu hrabrost u odbrani naših pilota za vreme misije "Halyard", tako da verujem da bi u čast i uspomenu na njega trebalo da se učine javnim okolnosti njegove smrti.

Foto: Wikimedia

Amerikanci nikada neće zaboraviti hrabrost i drugarstvo Srba, posebno Draže Mihailovića pokazanog tokom Drugog svetskog rata. Nadam se da ćemo zajedničkim radom uspeti da edukujemo buduće generacije Amerikanaca i Srba o našem dugom istorijskom prijateljstvu kako bi opstalo u godinama koje dolaze.

Da podsetimo, premijerka Srbije bila je u poseti SAD povodom stogodišnjice od podizanja srpske zastave nad Belom kućom, što je obeleženo nizom manifestacija.

Portalu Telegraf.rs potvrđeno je u kabinetu premijerke da je kongresmen Po pismo uručio Ani Brnabić, te da će ono biti prosleđeno u redovnu proceduru.

VIDEO Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • spartanac80

    30. jul 2018 | 22:08

    Ovo mi sve mirise na neku podvalu! Sta neznam ali nisu cista posla!

  • 1999

    30. jul 2018 | 19:05

    Prijateljstvo dokazano i potvrđeno "tomahavcima" a nastavljeno i dalje svakodnevnim uništavanjem Srbije i njenih interesa...svaka čast na takvom prijateljstvu.

  • Realno

    31. jul 2018 | 00:04

    Pa ameri opet podmecu srbima da se međusobno kolju. Opet politika zavadi pa vladaj. Znaju oni odlično sve o Draži, i ko je bio i šta je radio i zašto je osuđen. Nego ovo oni izvade iz naftalina kad hoće da se Srbi bave sobom, da malo skrenu sa kosova, sa hrvata, sa evrope, svima odgovara da sad srbi skoče jedni na druge, da se raspravljaju o nečem što se završilo pre 70 godina. A tada se Amerika nije bunila, pa prema tome, dajte više da budemo pametni da ne nasedamo na ove gluposti. Neka se oni obrate Ruzveltu ili svojim arhivama tu će naći sve što se prave da ne znaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA