Makron hoće Evropu u tri kruga: U kom od njih ima mesta za Srbiju?

-  Vidim jedan veliki krug koji je možda izvan Dvadesetsedmorice, nešto između Evropske unije i sadašnjeg Saveta Evrope, koji će činiti široku Evropu, manje integrisanu nego EU, ali veoma zahtevnu kad je reč o njenim vrednostima - rekao je predsednik Francuske

  • 21

Za 10 do 15 godina Stari kontinent bi mogao da izgleda drugačije, barem kada su u pitanju predikcije predsednika Francuske Emanuela Makrona po pitanju evropskih reformi, koji ima viziju o promeni strukture Evrope "u tri kruga".

Završen sastanak u Jelisejskoj palati: Makron potvrdio da dolazi u Srbiju do kraja godine, a evo šta je rekao o prijemu Srbije u EU (FOTO) (VIDEO)

Prema njemu, Francuska bi sa drugim najintegrisanijim zemljama Evrozone bila deo najužeg kruga, "srca reaktora", dok bi u najširoj sferi mesto našli Rusija i Turska.

-  Vidim jedan veliki krug koji je možda izvan Dvadesetsedmorice, nešto između Evropske unije i sadašnjeg Saveta Evrope, koji će činiti široku Evropu, manje integrisanu nego EU, ali veoma zahtevnu kad je reč o njenim vrednostima. U trećem krugu, srcu reaktora, našle bi se zemlje koje će istrajati u logici evrozone, sa zajedničkom valutom, mnogo integrisanijim tržištem rada i istinskim socijalnim zbližavanjem. Drugi krug  bi verovatno bio negde između sadašnje EU i evrozone, koji bi predstavljao snažno jedinstveno tržište, sa politikom suvereniteta, trgovine, istraživanja, inovacija i sa istinskom slobodom kretanja po krugu - objasnio je Makron i naglasio da bi u sastav trećeg kruga ušle Rusija i Turska, u slučaju da želimo i stabilizaciju te dve sile.

Vidim jedan veliki krug, nešto između Evropske unije i sadašnjeg Saveta Evrope Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

To bi se najverovatnije postiglo, kako je dodao, sporazumima o bliskom udruživanju.

- Ili ćemo dubinski reformisati Evropu, ili ćemo prihvatiti status kvo i njeno postepeno raspadanje - zaključio je francuski predsednik.

Ovim povodom oglasila se i premijerka Ana Brnabić, koja smatra da će Srbija imati benefit od reforme EU, koju najavljuju evropski lideri.

Ona ipak ističe da Srbija treba da se fokusira na reforme koje treba da sprovede sama zbog sebe.

- Mislim da će Srbija imati benefit od najavljene reforme EU, ukoliko bude implementirana, a nadam se da hoće. To je svakako dugotrajan i težak proces. Srbija će imati benefite od jače EU, to je i nama u interesu, Srbija bi i danas imala bolju poziciju da je EU malo jača - rekla je Brnabić.

Mi imamo naš posao, oni svoj Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa druge strane, premijerka kaže da se ne bi obazirala na pitanje da li će ta reforma otežati put Srbije u Uniju, jer Srbija zna šta treba da čini.

- Imamo ozbiljne reforme ispred nas, na putu ka EU, naš posao je da na iskren i istinit način implementiramo reforme, a ne da samo da usvajamo zakone da bismo informisali EU da smo zakone usvojili, već da ih stvarno primenimo, kako bi sve reforme građani i privreda osetili - rekla je Brnabić.

- Mi imamo naš posao, oni svoj. Ja se fokusiram na naš posao - poručila je premijerka.

Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji  za Telegraf.rs kaže da je u pitanju dugoročni i lični plan Emanuela Makrona, te da bi prvo trebalo sačekati na reakcije ostalih članica EU.

Za Srbiju jedino bitno da se proces proširenja EU ne zaustavlja Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Detalje ćemo verovatno saznati u vremenu pred nama, ali je ključno to da se oko svega najavljenog slože zemlje članice kako bismo mogli da kažemo da je to neka vrsta radnog plana. Predsednik Francuske je očigledno nešto već dogovorio sa kancelarkom Angelom Merkel i verovatno će i neke druge zemlje pristati na tako nešto. Sad, gde bismo mi bili, pretpostavljam u tom drugom krugu, pošto su u trećem Rusija i Turska i to bez ikave šanse da se priključe tako zamišljenoj EU - rekla je ona.

Da li je to u perspektivi bolje za Srbiju, kaže da ne može da proceni, ali da je za Srbiju jedino bitno da se proces proširenja EU ne zaustavlja i da ide nekom dinamikom.

- To jedino treba da nas zanima - zaključila je Grubješić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Najnovija Vest

    31. jul 2018 | 19:58

    Srbija je u predvorju pakla,a koji je to krug videćemo.

  • BG

    31. jul 2018 | 19:52

    Koja jadna Evropa.Znaci u tri zone prva bogata druga osrednja a mi opet u najsiromasniji geto. Pa neka se raspadne ako je zonirana.

  • Dex

    31. jul 2018 | 19:51

    A mi ćemo biti na obodu najvećeg kruga... I sada su ogromne razlike u EU a šta će tek biti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA