Posle Izraela, i Crna Gora dala zvaničan odgovor: Zašto je njihov oficir proslavljao akciju "Oluja"

Iz Ministarstva odbrane poručuju da je Crna Gora svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije

  • 88

Vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj, pukovnik Ivan Mašulović, učestvovao je na obeležavanju hrvatskog Dana pobede u Kninu, u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Ovo je crnogorski oficir koji je prisustvovao proslavi "Oluje" u Kninu: Rodom je iz Nikšića, učestvovao u akciji "Orlov let" (FOTO)

Kako su kazali iz tog vladinog resora, Mašulović nije bio u Kninu da proslavlja "bilo čije pobede ili poraze, niti stradanja bilo kog naroda, kako se to zlonamerno želi insinuirati", prenosi RTCG.

- Ta retorika i smeštanje ovog bezazlenog civilizacijskog čina u kontekst suludog rata devedesetih, ne priliči dvadesetim godinama ovog veka, novom vremenu u kojem su i Crna Gora i Srbija zemlje kandidati u pregovaračkom procesu sa EU - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane poručuju da je Crna Gora svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije.

- Danas je okrenuta sigurnoj evropskoj budućnosti, i odlučno ide u korak sa razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena balasta prošlosti. Bez obzira na bilo čija očekivanja, Crna Gora ne želi nikad više da bije tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku, i izgradnji dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, što je najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti - navodi se u saopštenju.

Foto: AP/Tanjug

Takav odnos, kako je saopšteno, Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i saveznickoj zemlji u NATO, prenosi RTCG.

Iz Ministarstva se navodi da je to pozicija Crne Gore u odnosu na taj događaj, a da su "sve drugo najobičnije insinuacije, koje uglavnom dolaze od onih koji su i tada, kao i danas, pokušavali da lamentiraju nad sudbinom poginulih i prognanih, i da politički profitiraju na njihovoj nesreći".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je ranije danas da mu je žao što je na obeležavanju godišnjice hrvatske akcije "Oluja" u Kninu, "na proslavi najvećeg stradanja mog naroda", video - oficira crnogorske vojske.

- Voleo bih da čujem od predstavnika crnogorske države i vojske da kažu čemu su se radovali i čemu su se obradovali kada su bili na toj velikoj proslavi, da kažu kom su se proterivanju obradovali i da nas podsete, ili da podsete sebe, da su oni bili deo te zajedničke države u vreme kada je tih 250.000 ljudi došlo baš u zemlju koju su i oni činili - rekao je Vulin u Novom Sadu.

Povodom prisustva crnogorskog vojnog atašea u Hrvatskoj Ivana Mašulovića, na proslavi "Dana pobede i domovinske zahvalnosti" u Kninu reagovali su predstavnici opozicionih partija u Crnoj Gori.

Taj potez smatraju neodgovornim i bez opravdanja, neprimerenim i nepotrebnim pa zahtevaju opoziv Mašulovića, i pozivaju premijera Duška Markovića da podnese ostaku, navodi RTCG.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremac S

    6. avgust 2018 | 23:50

    Mrsh....Znaci druze,pod hitno uvesti zakon o boravisnoj i radnoj vizi za crnogorce koja se obnavlja na svaka 3 meseca i placa papreno,resen problem sa gamadima i eto novih radnih mesta za nase ljude u srbiji ,ko nema radnu dozvolu ili boravisnu mrsh u CG dosta bre vise da saka g...na pljuje po nama,VIZE pas da vish ti druze crnogorski

  • Manite nas diplomatije izlizane

    6. avgust 2018 | 21:08

    Onda sa hrvatima ruku pod ruku idite u tu buducnost, sto dalje od Srbije.

  • Gidri

    6. avgust 2018 | 23:26

    Znaci s... za sve pare. Muka mi je od njihovih objasnjenja. Balast proslosti, bla bla bla. Bliska Hrvatska bliska Albanija, blisko Kosovo. Sa srecom sa njima. Fuj. Crna Gora za mene vise ne postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA