≫ 

Albanci iz "Preševske doline" danas sa Ramom o granicama? Iz Srbije stiže poruka: Priština nema međunarodni osnov da pravi državnu granicu

- Potezi Prištine i formiranje Komisije za demarkaciju sa centralnom Srbijom predstavljaju nepravno i opasno postupanje - rekao je rofesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević

  • 27

Predsedik Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa sa kolegama drugih političkih partija Albanaca sa juga centralne Srbije borave danas u Tirani, gde odvojeno razgovaraju sa premijerom Edijem Ramom i ministrom spoljnih poslova Dimitrom Bušatijem, o aktuelnoj situaciji vezanoj za rešavanje pitanje Kosova i Metohije.

Granica između Srbije i Kosova je Haradinajeva fikcija: Dačić o razgraničenju, provokacijama Albanaca i Dejtonskom sporazumu (VIDEO)

Najavljeno je da će lideri političkih partija Albanaca u Srbiji sa Ramom razgovarati o, kako se navodi, ulozi albanskog političkog faktora u "Preševskoj dolini", a u vezi sa aktuelnom polemikom o korekciji granice.

Zahtev Albanaca iz Preševske doline da se pridruže Kosovu biće tema predstojećeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u septembru, tvrde u kancelariji kosovskog predsednika međutim, prištinski mediji podsećaju na sukob između kosovskog predsednika i premijera.

Naime, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači traži korekciju granice sa Srbijom, dok se premijer Ramuš Haradinaj tome protivi i kaže da Tači nije ovlašćen da pregovara o tome.

Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević smatra da Priština nema apsolutno nikakav međunarodni pravni osnov da utvrdi administrativnu liniju kao državnu granicu sa Srbijom, jer nema priznat međunarodni subjektivitet, a ni saglasnost Srbije.

Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević smatra da Priština nema međunarodni pravni osnov da utvrdi administrativnu liniju kao državnu granicu-Printskrin: Youtube/Rts

On je naglasio da su potezi Prištine, te formiranje Komisije za demarkaciju sa centralnom Srbijom, "nepravno i opasno postupanje".

- Prema pravilima međunarodnog prava, jedini ispravan način za utvrđivanje granice je saglasnost dve države, a jednostrano proglašeno Kosovo veliki broj država uopšte ne priznaje kao državu, i nije članica Ujedinjenih Nacija - istakao je Milisaveljvić u izjavi za Tanjug.

On tim povodom očekuje da će doći do ozbiljnih pregovora zainteresovanih država i vodećih svetskih sila, a da će njihov rezultat verovatno biti jedno šire korigovanje granica na području Balkana koje će prvenstveno biti zasnosano na etničkom principu.

Ukazao je da državna granica predstavlja liniju koja razdvaja nadležnosti dve teritorije i dve države, te da je neophodno da obe države prihvate granicu kako bi ona imala dejstvo.

Jedini ispravan način za utvrđivanje granice je saglasnost dve države-Foto: Tanjug

- Pravi način za utvrđivanje granica jeste međunarodni ugovor - istakao je Milisavljević.

Kada je reč o administrativnoj granici, ona je postojala prema pravilima unutrašnjeg prava SFRJ, a zatim SRJ.

Međutim, kako kaže Milisavljević, nema pravila kojim unutrašnje administrativne granice automatski postaju međunarodne, pogotovo kada, kao u ovom slučaju, nema priznanja entiteta kao države.

Prema pravilima međunarodnog prava, granica se utvrđuje zaključenjem bilatelarnog ugovora koji predstavlja delimitaciju ili pravno razgraničenje teritorija, a tek onda sledi demarkacija - to jest fizičko obeležavanje na terenu granične linije, ukazao je profesor.

- Tu se podrazumeva da postoji potpuna saglasnost obe teritorije i to radi mešovita komisija koju čine predstavnici obe države. To nikako ne može da radi samo jedna strana, a u ovom slučaju Srbija ne priznaje status države Kosovu, pa je to tim pre nemoguće - naglasio je.

Upitan za pravila o nepromenljivosti granica, Milisavljević je ukazao da su granice nepromenjive u smislu da se ne mogu menjati jednostrano, kao što to pokušava Priština, ali napominje da je dogovorom dve države granice moguće promeniti.

Granice nepromenjive u smislu da se ne mogu menjati jednostrano, kao što to pokušava Priština-Printskrin: Youtube/Kosova Press

Profesor je ukazao i na mešanje pojmova promene granice i demarkacije.

- Promena granice je pravni pojam i počiva na dvostranom ugovoru dve države. Demarkacija je faktička radnja kojom se samo obeležava granica - rekao je Milisavljević.

On smatra da Priština želi da preskoči prvi korak jer podrazumeva da je administrativna granica ujedno međunarodna što, kako je istakao, nikako nije tačno.

- Priština smatra da pošto postoji pravna granica oni samo treba da izvrše obeležavanje na terenu i time omeđe prostor svoje nadležnosti - naveo je profesrom i upozorio da se tu "radi se o nepravnom delovanju i opasnom postupanju".

Kada je u pitanju demakracija u slučaju Kosova i Crne Gore, on kaže da tih problema nema jer se oni uzajamno priznaju kao države i dogovorili su sporazumno državnu granicu između njih.

VIDEO: Užasan život Srba na Kosovu - Albanci ih KAMENOVALI jer slave slavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fudbaler

    23. avgust 2018 | 21:24

    Prema pravilima međunarodnog prava, jedini ispravan način za utvrđivanje granice je saglasnost dve države, a jednostrano proglašeno Kosovo veliki broj država uopšte ne priznaje kao državu, i nije članica Ujedinjenih Nacija. Aleksandar Vučić ima rešenje za KiM.

  • nikola

    23. avgust 2018 | 21:51

    Akom im nije dobro neka sde sele kod Rame, teritoriju neće pripajati

  • Boban

    23. avgust 2018 | 21:48

    Albanci se rugaju u lice EU !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA