≫ 

Vučić uoči puta u Austriju: Danas, sutra, prekosutra ću se videti sa Tačijem i Ramom, ali smo daleko od dogovora

U eventualnom sporazumu sa Albancima moramo da znamo da smo svi pomalo izgubili - rekao je Vučićpolitika

  • 33

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd i Priština nisu ni blizu dogovora, ali da će obavestiti građane ako do dogovora dodje i da će predstaviti taj sporazum.

Hoće da "jurišaju na Đakovicu i Kačanik", ali nas napadaju kad spomenemo vraćanje vojnog roka: Vučić oštro odgovorio na napade opozicije (VIDEO)

- Vrlo je teško postići bilo kakav dogovor. Nismo blizu dogovora, dogovora nema... Da smo mi blizu rešenja nismo, mnogo smo daleko... Ako bude došlo do dogovora obavestiću narod kompletno - rekao je Vučić.

Upitan o tome što Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medvedje idu u Tiranu na razgovore, Vučić je rekao da nema strahove "od kandidovanja tema i želja mnogih koje se nisu promenile".

- Da sačekamo rezultate pa da vidimo ko je šta dobio, a šta izgubio. U eventualnom sporazumu sa Albancima moramo da znamo da smo svi pomalo izgubili - rekao je Vučić novinarima na Bežanijskoj kosi.

On je dodao da će narednih dana videti i predsednika Kosova Hašima Tačija i premijera Albanije Edija Ramu.

Vučić pred novinarima - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

VERUJEM PATRIJARHU

Vučić nije hteo da komentariše podsećanje medija na izjavu igumana Save Janjića iz 1998. godine da na Kosovu ubijaju nedužne Albance, rekavši da poštuje srpsku crkvu i ima puno poverenje u patrijarha Irineja.

- Imam puno poverenje u patrijarha Irineja - rekao je Vučić i dodao da neke valdike i crkveni oci imaju svoje, drugačije mišljenje, ali da on poštuje crkvu i neće da ulazi dalje u pomenute navode.

- Ništa loše neću reći o crkvi, bez obzira što se neki dnevno bacaju kamenom na mene - rekao je predsednik Vučić.

Na kontataciju novinara da je sada jasnije ono što danas govori Sava Janjić, da podržava Prištinu "u tišini", a priča i radi protiv Beograda, Vučicj je rekao da ne želi da na tako nešto odgovara.

- Svako ima mogućnost da kaže ono što misli, ono što nam srce govori i ono što govori razum, ali treba gledati u budućnost i razmišljati o onome što dolazi i o našoj deci - zaključio je Vučić.

Vučić i patrijarh Irinej - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

SRBI SE SA KiM I DALJE TIHO ISELJAVAJU

Vučić kaže da se Srbi sa KiM i dalje "tiho iseljavaju", da država to pokušava na različite načine da spreci, pored ostalog i kupovinom zemljišta, ali da teško ide.

Predsednik je rekao da mu je najsmešnije kada o Čaglavici nadomak Prištine pričaju oni koji su srpsku zemlju u tom mestu prodali Albancima.

- Kada se pojavi Moma Trajković i govori o tome dođe mi da se uhvatim za glavu i kažem ''šta je ovo''... Vi koji ste preprodali pola srpske zemlje u okolini Pristine da nam danas solite pamet kako i na koji način da štitimo svoje interese - rekao je Vucić novinarima u Beogradu.

On je naglasio da u mestu koje je bilo simbol srpske državnosti, Kosovu Polju, danas više nema Srba, a da ih je malo ostalo u Bresju, Ugljaru, Čaglavici...

- Malo je Srba ostalo ili ih nema u tim mestima zbog stručnjaka koji su nosili kišobran Madlen Olbrajt i tako brinuli o Srbiji. Oni nam danas drže patriotske pridike - naglasio je on.

Da bi zemlja isla napred, kako je rekao, mora da se sačuva mir, da se gleda u budućnost, a ne u sukobe i proslost.

- A, ako neko misli da se plašim Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, taj ne poznaje mene i ne poznaje srpski duh. Mislim da je vreme da razmisljamo glavom - zaključio je Vučić.

UVOĐENJE VOJNOG ROKA KOŠTA IZMEĐU 90 I 100 MILIONA EVRA

Predsednik Srbije izjavio je da bi uvođenje obaveznog vojnog roka od tri meseca, prema njegovim procenama, koštalo državu između 90 i 100 milona evra.

On je rekao da su se procene bivšeg ministra odbrane Zorana Ðorđevića o 600 miliona evra ili 70 milijardi dinara odnosile na godinu dana.

- To bi značilo da je za pola godine prema toj računici 300 miliona, a na tri meseca 150 miliona evra. Mi smo računali da je za tri meseca to između 90 i 100 miliona evra - kaže Vučić.

Dodaje da je Ðorđević, koji je bio sa njim u poseti gerontološkom centru na Bežanijskoj kosi, verovatno pogrešio i da su jutros razgovrali na tu temu i da se nisu složili u mišljenju.

- Imali smo drugačije mišljenje oko cene kreveta, infrastrukture i svega drugog. Ali, to je jednokratno ulaganje. Da ne bi ulazili u Ðilasove i Šolakove priče prazne. Donosićemo odluku o tome kada dođe vreme u skladu sa intresima države - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se našalio da su "Šolak i Ðilas" posvađali njega i Ðorđevića i pružio mu ruku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fudbaler

    24. avgust 2018 | 22:27

    Aleksandar Vučić ima plan kako da zaista repi pitanje KiM. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

  • Mile Bambus

    24. avgust 2018 | 15:13

    Verujem u nase rukovodstvo i zaista osecam trud i neke konkretne stvari. Dosta je bilo magle, magla nam ne treba, to demokrate moraju znati. Umorili smo se od demagogije.

  • boro

    25. avgust 2018 | 09:40

    Neće biti prijatno sresti ih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA