≫ 

Kamberi usred Beograda traži da se o "Preševskoj dolini" razgovara u Briselu, Stanković mu jasno odgovorio: Rešenje samo u okviru Srbije (FOTO)

Mislim da je sazrelo vreme da se razgovori nastave - rekao je Stanković

  • 26

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković izjavio je danas da očekuje da se razgovori na državnom nivou o poboljšanju položaja Albanaca u tri opštine na jugu Srbije nastave početkom jeseni.

Albanci iz "Preševske doline" danas sa Ramom o granicama? Iz Srbije stiže poruka: Priština nema međunarodni osnov da pravi državnu granicu

- Mislim da je sazrelo vreme da se razgovori nastave - rekao je Stanković novinarima pred početak sednice predsedništva Koordinacionog tela i dodao da postoji saglasnost državnih organa za realizaciju Plana od sedam tačaka iz 2013. godine o poboljšanju položaja Albanaca.

Predsednik opštine Bujanovac i funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, upitan da li on ili njegova partija smatraju da tri albanske opštine na jugu Srbije treba da se priključe Kosovu, odgovorio je da se Albanci sa juga Srbije zalažu da se "Preševska dolina" sagleda u celini.

Kamberi je rekao da su se Albanci 1992. godine godine izjasnili da traže veću autonomiju i da žele pravo da se priključe Kosovu, da sada traže da se o njihovim problemima razgovara u Briselskom dijalogu, a da će videti kakav će ishod biti.

- Naš stav je da se 'Preševska dolina' treba sagledati u celosti. Ne može samo Preševo da se pripoji Kosovu - rekao je Kamberi.

Arsić, Stanković i Kamberi (s leva na desno) - Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je dodao da ako državno rukovodstvo stvara "bauk" da će Albanci zauzeti Vranje, da se ruše konkursi na kojima učestvuju Albanci, onda država pokazuje da ne želi Albance u svojoj državi.

Kamberi je rekao da iz dogovora od sedam tačaka nije ispunjeno ništa i da Albanci nisu zadovoljni svojim položajem.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić je rekao da građani te opštine ne bi pristali da postanu deo Kosova, da do sada u toj opštini nije bilo inicijativa za pripajanje Kosovu i da je Medveđa opština Srbije u kojoj Srbi i Albanci imaju odličnu saradnju.

- Mi smo i teritorijalno daleko. Mi pripadamo gornjoj Jablanici - rekao je Arsić.

Upitani o riziku koji bi se stvorio da se tri opštine sa juga Srbije u kojima žive Albanci pripoje Kosovu, Kamberi je rekao da rizika ne bi bilo, jer bi to morao da bude dogovor Kosova i Srbije, dok je Stanković rekao da rizika nema jer promena granica neće biti, bar prema onome što se može čuti iz međunarodne zajednice, dok je Arsić ponovio da građani Medveđe nisu pristalice takve opcije.

Stanković je naveo i šta je sve urađeno u te tri opštine, kao i da su Albanci bez problema tamo kupovali imovinu i da je izgrađeno porodilište u Preševu, dok je Kamberi naveo da je konkurs za kupovinu Duvanske industrije Bujanovac poništen kada se na njega javio samo Albanac, a da je zatim taj posao dobio učesnik iz Novog Sada, kao i da se stepen integracije jedne manjine ne meri izgradnjom porodilišta, već zaposlenošću predstavnika manjine u institucijama.

Arsić i Stanković - Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je rekao da je broj Albanaca zaposlenih u institucijama u tri opštine na jugu Srbije mali ili nikakav, dok je Stanković rekao da je za porodilište u Preševu otvoreno 10 radnih mesta za babice i da je zaposleno devet Albanki i jedna Srpkinja. Stanković je dodao i da se trenutno razgovara da se u Preševu ponovo uspostavi Osnovni sud, jer kadra ima i ti ljudi već rade u sudu u Vranju.

VIDEO: Jeziv život Srba na Kosovu - Albanci ih KAMENOVALI jer slave slavu

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    24. avgust 2018 | 17:47

    A koje to probleme imaju siptari u pomenutom regionu,ako moze da se zna? Siguran sam da vece probleme imaju Srbi u Beogradu,a siptarski problem su oni sami sebi!

  • Nenad Stanimirović

    24. avgust 2018 | 15:45

    Ništa van okvira Srbije.

  • Mara

    24. avgust 2018 | 15:19

    Ti se problemi mogu resavati jedinu u Srbiji i uz saglasnost Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA