Ako ne postignemo dogovor sa Beogradom, to će uticati na ceo Balkan: Tači tražio podršku međunarodne zajednice

- Niko ne treba da strahuje od potencijalnog "mirovnog sporazuma" sa Srbijom, čak iako to podrazumeva "korekciju" granica - rekao je Hašim Tači

  • 43

- Niko ne treba da strahuje od potencijalnog "mirovnog sporazuma" sa Srbijom, čak iako to podrazumeva "korekciju" granica - rekao je danas predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači na konverenciji u Alpbahu i naglasio da Kosovo i Srbija neće biti ni prvi, ni poslednji koji su pravili korekciju granica kako bi rešili konflikt.Akone postignemo dogovor sa Beogradom, to će uticati na ceo Balkan: Tači tražio podršku međunarodne zajednice za rečavanje kosovskog problema

Nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu, ni ako bi on uključivao korekciju granica: Tači o rešenju kosovskog pitanja

Ako postignemo dogovor u dijalogu sa Beogradom, to bi bio, rekao je Tači, istorijski uspeh za naše građane, a, ako ne postignemo, ostaće otvorena mnoga pitanja, ne samo za Kosovo i Srbiju, već ceo Balkan.

Tači je, osvrnuvši se na sastanak koji je održan u Beču sa kancelarom Kurcom, rekao da bi austrijski kancelar mogao, kao predsedavajući EU, da igra ključnu ulogu za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu.

- Vreme je da napredujemo brže i na bolji način. Dijalog i pregovori o našem sporazumu su teški sa Aleksandrom Vučićem. Nije tajna da imamo velike razlike u stavovima o "mirovnom sporazumu". Ali istovremeno smo opredeljeni da nastavimo pregovore, da razmotrimo mnoge opcije koje bi donele dogovor - rekao je on.

Hašim Tači boravi na Ekonomskom forumu u Alpbahu u Austriji-Printskrin: Forum Alpbach Streaming 2018

Tači je kazao da je bolje da se sporazum postigne što pre, jer će omogućiti brži napredak ka EU.

- Rešavanje pitanja demarkacje sa Crnom Gorom trajalo je tri godine, i bilo je teško, ali smo ga rešili. Ne treba gubiti vreme, godine i decenije za postizanje sporzauma i pomirenje - poručio je on.

On je istakao da je Kosovo opredeljeno da ostvari cilj približavanja EU, dodajući da je u tome ključan težak proces dijaloga sa Beogradom.

- Ušli smo u završnu fazu dijaloga i potrebna nam je podrška EU, SAD, ali i ostatka međunarodne zajendice, kako bi postigli pravno obavezujući sporazum. Bez tog dogovora Kosovo i Srbija će blokirati jedna drugu u napredovanju ka EU, a region će nastaviti da bude izložen riziku nestabilnosti - naglasio je Tači.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • otac Tadej

    26. avgust 2018 | 15:01

    monah je rekao da nikada ništa ne smemo da potpišemo inače je Kosovo izgubljeno

  • miki

    26. avgust 2018 | 20:44

    Tači je shvatio da bez dogovora i saradnje nece uspeti u ni cemu

  • Perica

    26. avgust 2018 | 20:44

    Nije valjda Taci da pretis celom Balkanu sa projektom " velika Albanija " ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA