Zašto je u interesu Srbije da što pre reši kosovsko pitanje? Vreme radi za Albance, sve nas je manje na KiM

- Prekid pregovora Beograda sa Prištinom može prouzrokovati pogrom nad Srbima - izjavio je Nebojša Bakarec

  • 70

U našem je najboljem interesu da što pre rešimo kosovski problem, jer vreme radi za Albance, što istorija, demografija i ekonomija dokazuju, izjavio je politički analitičar i odbornik SNS Nebojša Bakarec, ali smatra da Srbija nikad ne bi trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

U istoriji će ostati zapisano šta sam govorio, koliko smo mogli da dobijemo i šta smo prokockali: Vučić o rešavanju kosovskog pitanja

On je ocenio da je glavni uzrok kosovskog problema dugotrajno istorijsko nestajanje srpskog naroda na tom prostoru i naglasio da je Srba danas na Kosovu manje od 10 odsto, dok ih je 1450.godine bilo 98 odsto.

On predviđa da će, protokom vremena, drastično rasti šanse da Albanci veći deo srpske kulturne baštine prikažu kao svoju ili je unište, kao i da otmu imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Kao autor nedavno objavljene analize kosovskog problema, Bakarec je odbacio kao opciju zamrznutog konflikta i zadržavanja statusa kvo, jer ide u korist Albanaca.

Prema njegovim rečima, odustajanje od rešavanja kosovskog problema izložilo bi Srbiju opasnosti od sankcija i izopštenja iz međunarodne zajednice.

Politički analitičar i gradski odbornik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U pozorava da bi eventualni prekid pregovora Beograda sa Prištinom mogao da posluži kao izgovor za novi pogrom nad Srbima, kakav je već viđen na Kosovu.

Predsednik Vučić može do kompromisnog rešenja sa Albancima

On veruje u mogućnost kompromisa sa Albancima, kao i da će ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić postići, ali napominje da za to postoje preduslovi.

Potrebno je da albanska strana ispuni obaveze iz Brisela i Rezolucije 1244, obrazlaže Bakarec, što podrazumeva Zajednicu srpskih opština, povratak Srba, normalne uslove za njihov život, garancije za imovinu, delovanje SPC i poštovanje međunarodnih normi.

Predsednik Vučić može do kompromisnog rešenja sa Albancima, ali za to postoje preduslovi-Foto: Vladimir Milovanović

Prema njegovim rečima, pre razmišljanja o saglasnosti Srbije da Kosovo ima stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN), morali bi da budu ispunjeni ovakvi i drugi uslovi, "pa da onda samo razgovaramo tome, a kakav će biti ishod potpuno je rano govoriti".

Bakarec smatra da je dobijanje stolice u UN za Albance važnije od priznanja Kosova kao nezavisnog, što bi, u slučaju eventualnih razgovora o tome, Beogradu bila najveća pregovaračka poluga da "izvuče maksimum za ceo srpski narod, a pogotovo za preostale Srbe na Kosovu”.

- Postoje stranke koje se zalažu da se Kosovu unapred da stolica, ja nisam za to, rano je govoriti o tome - ponavlja Bakarec, naglašava da davanje stolice ne znači priznanje nezavisnosti Kosova, iako je "najveći korak u tome", i naglašava da Srbija nikad ne bi trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

Dobijanje stolice u UN za Albance važnije od priznanja Kosova kao nezavisnog, smatra Nebojša Bakarec-Foto: Tanjug/AP

- To je naše zauvek. Ako se jednom odreknemo toga, onda ga u suštini više nikad ne možemo povratiti, ukazao je Bakarec, koji tvrdi da je Srbija "vlasnik" Kosova i Metohije, da "ima tapiju", ali da nema posed, državinu - poručio je on.

Upitan o podeli Kosova, kao rešenju, on je odgovorio da "ima mnogo važnijih prethodnih stvari" i konstatovao da je to drugorazredno pitanje, zgodno za špekulacije.

Govoreći o dasadašnjim pregovorima, Bakarec podseća da oni, u okviru Evropske unije (EU), traju već sedam godina, što ukazuje na određene neuspehe, za koje odgovornim smatra pre svega EU i Albance.

Siguran sam da je mnogo bolje uključiti u pregovore Rusiju, Kinu i Ameriku, ističe Bakarec i objašnjava da nije bitna forma u kojoj će se to uraditi.

Začuđujuće da uopšte postoji neko ko se protivi takvoj demokratskoj ideji kakva je referendum-Foto: Tanjug/AP

Prema njegovom uverenju, Amerika danas pokazuje fleksibilnost za interes srpske strane, dok je ranije podršku davala isključivo Albanicima.

Na pitanje da li bi građani trebalo na referendumu da se izjasne o rešenju za kosovski problem, Bakarec uzvraća da je začuđujuće da uopšte postoji neko ko se protivi takvoj demokratskoj ideji i da protivljenje dolazi iz opozicije.

Za Bakareca su Kosovo i Metohija kolevka duhovnosti, državnosti i istorijskog pamćenja, "a na prvom mestu 100 hiljada Srba koji tu žive i milion Albanaca".

Opština Stari Grad je, u vreme kada je Bakarec bio njen funkcioner, osam godina na njegov predlog svakog meseca finansijski pomagala Goraždevac, Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    2. septembar 2018 | 19:24

    Naravno da vreme radi za Albance,nas je sve manje na KiM i zato što pre rešiti probleme jer radi se o opstanku Srba.

  • Zaklina

    2. septembar 2018 | 19:32

    Puno je aspekata koji govore u prilog tome da se kosovsko pitanje treba sto pre resiti.

  • paramonte

    2. septembar 2018 | 19:33

    Srbija zna sta je u njenom interesu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA