Dogovor o ZSO deo konačnog sporazuma: Šta će biti sve na stolu u petak u Briselu?

- Fokus je na pronalazenju kompromisa, kojim bi se došlo do sveobuhvatne normalizacije - navode diplomatski izvori u Briselu

  • 8

Definisanje zajedničke osnove budućeg pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biće osnovna tema razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na sastanku 7. septembra u Briselu, saznaje Tanjug u Briselu.

Koliko su realne šanse za postizanje dogovora o Kosovu? Evo šta o tome kaže Federika Mogerini

Nezvanično, ne isključuje se mogućnost da i elementi dogovora o ZSO budu deo konačnog sporazuma.

Naime, dok EU kao posrednik u dijalogu naglašava da se, pored fokusa na razgovorima o sveobuhvatnoj normalizaciji, moraju primeniti i svi prethodno postignuti dogovori, diplomatski izvori u Briselu napominju da bi se delovi ranijih dogovora, posebno onaj o Zajednici srpkih opština, mogli naći kao elementi dogovora o sveobuhvatnom rešenju odnosa Beograda i Prištine.

Uoči novog sastanka predsednika Vučića i Tačija, uz posredovanje šefice EU diplomatije Federike Mogerini, u Briselu navode da su obe strane u potpunosti angažovane na definisanju zajedničke osnove pravno obavezujućeg sporazuma.

- Fokus je na pronalazenju kompromisa, kojim bi se došlo do sveobuhvatne normalizacije - navode diplomatski izvori u Briselu za Tanjug.

U Briselu navode da su obe strane u potpunosti angažovane na definisanju zajedničke osnove pravno obavezujućeg sporazuma-Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

U evropskim diplomatskim krugovima ova faza dijaloga Beograda i Prištine vidi se kao ”intenzivna”, sa ciljem dolaska do zajedničkih pozicija oko pravno obavezujučeg sporazuma, kojim bi se rešilo kosovsko pitanje, ali i otklonila najveća prepreka na putu Srbije ka članstvu u EU.

U EU, za sada, ne žele da prejudiciraju koje elemente bi ”konačan sporazum” mogao da sadrži.

Ono što se u Briselu naglašava jeste da dogovor mora da bude zasnovan na komromisu Beograda i Prištine, da mora da bude ”specifično krojen” za pitanje odnosa Srbije i Kosova, da ne uspostavi model za druga pitanja i da mora da doprinese reginalnoj stabilnosti i naporetku regiona ka EU. "Šta god dogovore dve strane imaće podršku EU, ako je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU”, poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Da ideja o promeni granica može biti pomenuta na sastanku u petak govori i činjenica da je ona sve češeće pominja od strane Beograda, ali i Hašima Tačija, kao opcija za rešavanje kosovskog pitanja.

Da ideja o promeni granica može biti pomenuta na sastanku sve češeće se pominje od strane Beograda, ali i Hašima Tačija-Printskrin: ec.europa.eu

Evropski zvaničnici takođe su po ovom pitanju izašli sa svojim stavovima, koji idu od snažnog opreza do podrške bilo kom rešenju oko koga se dogovore Beograd i Priština.

Iako prištinska strana na sastanku Parlamenta još mora da odluči o davanju mandata predsedniku Tačiju da u Briselu razgovara o ”granicama Kosova”, diplomatski izvori navode za Tanjug da podrška kosovskog Parlamenta ni ranije nije bila prepreka za Tačija da na razgovorima sa Vučićem i Mogerini iznese svoje stavove, koji se, ovoga puta, odnose na tzv” korekciju granica”.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je pred najavu novog sastanka Vučića i Tačija poručila da bi se za stolom u Briselu moglo naći i pitanje formiranja ZSO.

- Čim nas Upravljački tim zvanično obavesti o statusu svog posla na nacrta statuta ZSO to čemo preneti na nivo sledećeg sastanka na visokom političkom nivou. Koliko razumemo, rad je još u toku - izjavila je Kocijančić.

VIDEO: Skat najavio promenu stava SAD prema Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazarffm

    3. septembar 2018 | 17:43

    Ljudi moji meni je ovo iz tuznog toliko preslo u smesno... De se vise dogovorite pa ili da ginemo ili da sednemo kao ljudi,ko vise da trpi ovo aman jeste normalni

  • RICINUS

    3. septembar 2018 | 18:52

    Prekinuti dogovor i čekati

  • Gradimir

    3. septembar 2018 | 19:55

    KOSOVO JE SRBIJA I TAKO CE BITI I OSTATI - I TO CELO. KADA? MOZDA NE ODMAH. Pregovori su smesni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA