≫ 

Šta se krije iza sukoba Tačija i Haradinaja: Insajder iz kabineta otkrio njihove tajne ciljeve

Njihova neslaganja su odraz procena ličnih koristi - i nemaju veze s pravim kreiranjem politike ili rešavanjem probleme - rekao je kosovski politički analitičar

  • 88

Predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj zauzeli su suprotne pozicije po pitanju promene granice u pregovorima sa Srbijom, ali njih ne vode načela, već lični motivi i korist, rekao je bivši Tačijev savetnik Beljulj Bećaj.

Haradinaj priznao: Imamo krizu na Kosovu! Konfuzno stanje u parlamentu u Prištini

Bećaj je u intervjuu za BIRN rekao da Tači veruje da može imati političku korist od zaključenja dijaloga sa Srbijom pod pokroviteljstvom EU, dok Haradinaj veruje da će imati koristi od toga što neće biti dijaloga.

On je rekao da se Tači i Haradinaj "razlikuju samo u smislu pristupa", da imaju "identične" motive i da su podjednako "manipulativni", kao i da obojica "vide dijalog kao priliku da osnaže svoje pozicije u političkoj hijerarhiji a ne da reše otvorene probleme između Srbije i Kosova".

- Njihova neslaganja su odraz procena ličnih koristi - i nemaju veze s pravim kreiranjem politike ili rešavanjem probleme - rekao je kosovski politički analitičar.

On navodi da je slično bilo kada je Tači potpisao sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom, čemu se Haradinaj usprotivio. Posle toga je pala vlada premijera Ise Mustafe, a Haradinaj je, ulazeći u koaliciju s Tačijevom Demokratskom partijom Kosova, posto novi premijer.

- Obojica su ostvarila svoje ciljeve. Tači je postao nezaobilazan faktor u politici, dok je Haradinaj ostao najvažniji kleptokrata na vlasti - rekao je Bećaj.

On je ocenio da će se Tači, ako prođe predlog o korekciji granice, otarasiti Haradinaja, ali da će u slučaju da predlog ne prođe Tači otići u istoriju, dok će Haradinaj ostati faktor u kosovskoj politici.

VIDEO: Mogerini, Tači i Vučić tokom pregovora

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA