Razgraničenje ili korekcija granice - jedino rešenje za sukob Beograda i Prištine: Tači o sporazumu

Tači je rekao da će biti veoma teško postići sporazum sa Beogradom, čak, kako je kazao, gotovo nemoguće, ali da on ipak "vidi svetlo na kraju tunela"

  • 93

Ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice jedini je način da se okonča sukob između Beograda i Prištine, izjavio je danas predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Kakve su šanse za međunarodnu konferenciju o Kosovu: "Dejton 2" za rešenje svih sporova na Balkanu?

Govoreći na okruglom stolu u organizaciji kosovskog Demokratskog instituta na temu dijaloga sa Beogradom "Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije", Tači je rekao da će biti veoma teško postići sporazum sa Beogradom, čak, kako je kazao, gotovo nemoguće, ali da on ipak "vidi svetlo na kraju tunela".

- Ako sada izgubimo ovu priliku i budemo čekali izbore EU u maju naredne godine postoji opasnost od propasti agende EU ... Priština će zaostati u procesu pristupanja EU i NATO, pa mi sada težimo da racionalizujemo taj proces sa Srbijom - rekao je Tači.

On kaže da u tom procesu neće biti govora o razdvajanju ili podeli Kosova, kao i da grad Mitrovica i Gazivode neće biti predmet tih razgovora, ali će kraj dijaloga označiti kraj dugog sukoba "između dve zemlje".

- Korekcija granica ne znači podelu Kosova i mi nećemo dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova - rekao je Tači.

Smatra da međunarodno priznanje kosovske nezavisnosti može uslediti nakon dogovora o granici Kosova i Srbije.

Posvećen je, kazao je, obezbeđivanju međunarodnog priznanja i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Podsetio je da je još na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji ponovo potvrđeno da je uslov za priključenje Evropskoj uniji rešavanje bilateralnih pitanja sa susedima, te dodao da Priština ima odlične odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali da "veliki dogovor" sa Srbjom još nije postignut.

Njegov cilje je, ponovio je, da sporazum sa Srbijom obezbedi priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo Prištine u UN, EU i NATO.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA