≫ 

Jasno sam im svima rekao - vi ste licemeri: Dačić o protivnicima razgraničenja

Dodao je da međunarodna zajednica stalno govori o kompromisnom rešenju, ali kada Srbija istakne predlog za rešenje, pobornici kosovske nezavisnosti zabrinu se za poštovanje teritorijalnih principa

  • 7

Priština je glavna prepreka za dolazak do kompromisnog rešenja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da ne zna šta se može očekivati od sutrašnjeg dijaloga u Briselu, u kome će delegacije dve strane predvodidi predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Veselji preti uskraćivanjem dozvole Vučiću da poseti Kosovo

U intervjuu sa beogradsku TV Prva, on je naglasio da u Prištini vlada politička agonija, da cela Evropa i svet pozivaju da se dođe do dogovora i pravno obavezujućeg sporazuma, a da su upravo kosovske vlasti glavna prepreka za to.

Dodao je da međunarodna zajednica stalno govori o kompromisnom rešenju, ali kada Srbija istakne predlog za rešenje, pobornici kosovske nezavisnosti zabrinu se za poštovanje teritorijalnih principa.

- Jasno sam im svima rekao - vi ste licemeri - rekao je Dačić i naglasio da ne zna šta se uopšte može očekivati od sutrašnjeg dijaloga u Briselu.

Ivica Dačić - Foto: Vladimir Milovanović

On je podsetio da bi "dogovor o trajnom rešenju trebalo brzo da bude napravljen, što je i razlog zašto se zakazuju ovakvi sastanci", i naglasio da prištinska strana neće da razgovara o jednoj, drugoj, trećoj temi, te da ne zna o čemu hoće da razgovaraju.

Kako je ponovio, jedino je siguran da se u Briselu neće razgovarati o dve opcije koje se pominju, a to je opcija Prištine koja smatra da celo Kosovo treba da bude nezavisno i da Srbija treba to da prizna. Druga je, kako kaže, da je Kosovo autonomija unutar Srbije.

- Ni jedna ni druga tema neće biti predmet tih razgovora. Ni Priština ni Beograd ne žele o tome da razgovaraju. Ako se želi dogovor, mora se ići ka kompromisu - naglasio je šef srpske diplomatije.

Dačić je ocenio da se situacija sada malo promenila u odnosu na devedesete godine prošlog veka i da sada značajni faktori kao što su Rusija i SAD stoje na stanovištu da treba da se napravi korak napred i dođe do kompromisnog rešenja.

VIDEO: Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i granica uspostavljenih tim sporazumom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    6. septembar 2018 | 11:14

    Dačic je čovek koji je od uvek znao da prepozna sta se krije iza političkih namera. Razgovara sa svim političkim faktorima širom sveta. Vučic i on su shvatili da je ovo trenutak da se konačno razgraničimo sa Kosovom. IDITE SMELO I REŠAVAJTE TO.

  • Mister-no

    6. septembar 2018 | 18:50

    Jedini političar u Srbiji koji konkretno i direktno kaže ono sto misli i sto treba, bez uvijanja... ovo sve ostalo.. kao braća Grim...

  • E

    6. septembar 2018 | 10:40

    E,sad se postavlja pitanje,zašto ste onda ti ,Mira i Sloba ratovali za Kosovo i Metohiju( ishod toga rata se znao unapred) i ostavili na cedilu hiljade Srba,a o pogibijama vojnika neću ni da pišem! Ko je licemer ovde!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA