Šta su zaključci Mogerini i Tačija posle razgovora u Briselu

Naglasio je da su razlike i mimoilaženja u stavovima Beograda i Prištine vrlo velike i duboke

  • 60

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini saopštila je danas, nakon odvojenih razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučihem i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da teškoća ima i dalje, a da će naredni susret na visokom nivou sazvati pre Ministarske nedelje u okviru Generalne skupštine UN u Njujorku.

Posle više od dva sata završen sastanak Vučića i Mogerinijeve u Briselu: Predsednik Srbije se vraća u Beograd (FOTO) (VIDEO)

Ona je navela da je danas imala više rundi razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, bilateralno, o svim temema koje su na stolu.

- Teškoća i dalje ima - navodi se u saopštenju Službe za spoljne poslove.

Ona je rekla da veruje u punu posvećenost obojice predsednika da nastave proces pregovora i postignu u narednim mesecima pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

- Sazvaću u Briselu sledeći sastanak na visokom nivou pre Ministarske nedelje u okviru zasedanja Generalne skupštine UN kako bi dve strane napredovale u razgovorima o sadržaju sporazuma - rekla je ona.

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači kazao je da se zbog ne održavanja trilateralnog sastanka ne može gvoriti o bojkotu dijaloga i da su razgovori sa Beogradom vođeni ne direktno, ali preko visoke predstavnice Federike Mogerini.

- Imali smo bilateralne sastanke sa Federikom Mogerini, a Srbijja je imala svoje bilateralne sastanke. Nekog drugog puta ćemo imati trilateralne sastanke. Imali smo pregovore preko Mogerini, ali smo videli da su nam razlike velike - kazao je Tači u Briselu novinarima.

Sa pređašnjeg sastanka u Briselu Foto: European Forum Alpbach/Andrei Pungovschi

Naglasio je da su razlike i mimoilaženja u stavovima Beograda i Prištine vrlo velike i duboke.

- Trilateralni sastanak ćemo ostaviti za neki drugi put kako bismo razgovarali o stvarima o kojima se ovde bavimo - kazao je Tači.

Kazao je da je postignut dogovor sa Vučićem da se moraju prevazići problemi u narednom periodu i naveo da je to dogovoreno ne direktno, nego preko Federike Mogerini.

- Što se tiče posete Vučića Kosovu, Kosovo ima svoje institucije i to je nezavisna i suverena država i mi ćemo u potpunosti poštovati dogovoren plan posete. Nismo tu da bismo nipodaštavali bilo koga, samo ćemo u potpunosti ispoštovati plan puta - kazao je Tači.

Naveo je da se oko posete Vučića KiM dogovaralo kao i ranije oko poseta drugih zvaničnika jer, kaže, vide da je neophodno da se prenesu poruke mira.

- Ono o čemu smo se Vučić i ja dogovorili jeste da nastavimo na projektu mira i sigurnosti u regionu i svako od nas ima svoju brzinu i svoj put i ja to poštujem. Za postizanje sporazuma može proteći izvesno vreme, ali ćemo napredovati i Kosovo će biti ujedinjeno u tom planu. Taj finalni dogovr će imati podršku naroda kroz referendum i parlamenta - kazao je Tači.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Naveo je da poštuje i one koji se slažu sa takvim sporazumom, ali i one koji se ne slažu, zahvalio se onima koji podržavaju proces i dodao da oni koji se ne slazu sa rešavanjem pitanja i od njega i od predsednika Vucića prave bolje pregovarače.

- Poštujem legitimni interes predsednika Srbije za Srbe na Kosovu i u potpunosti ću poštovati njegov plan puta na Kosovu, na isti način kao što poštujem želju Preševske doline da budu uključeni u kosovsku stranu u procesu demarkacije granice - naveo je Tači.

Istakao je da je ono što će biti konačan dogovor - na građanima Srbije i Kosova da odluče, a taj dogovor jedino ima misla kroz međusobno priznanje.

- Što se tiče ideje o korekciji granica, započet je unutrašnji dijalog na Kosovu i nadam se da će rezultirati demarkacijom granice duge 430 kilometara sa Srbijom i međusobnim priznanjem. Neće biti mesta ni za kakve tragedije ili slično, sporazum će podrazumevati da ljudi ostanu na svojim odgnjištima - naveo je Tači.

Naveo je i da danas u Briselu nije prvi put da nije održan trilateralni sastanak i kazao da je to deo poslovnih aranžmana koje se tu odvijaju.

- Nadam se da ćemo se sastati za nekoliko nedelja ponovo. Ne postoji odbijanje sastanka, već samo nastavak normalnog toka rada, koji će omogućiti trilateralni sastanak - kazao je Tači.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milijana

    7. septembar 2018 | 17:01

    Sto se tice posvecenosti naseg predsedkika bice je sigurno jer se bori za svoj narod

  • Andrijana

    7. septembar 2018 | 16:33

    Vidimo svi da je nas predsednik 110 posto posvecen resavanju problema KiM na miran nacin, dok se to ne moze reci za Tacija i vlast u Pristini

  • Milan

    7. septembar 2018 | 16:29

    Zakljucak je da Taci svaki put minira pregovre i terorise Srbe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA