≫ 

Vučić putuje u Kinu po 2,5 milijardi dolara investicija: Misteriozna uloga Tominog Saveta u poslu decenije, plaćamo ga a ne znamo šta radi

Postavlja se pitanje koja su njihova dostignuća i zadaci u kontekstu Vučićeve posete Kini, kada se zna da novac poreskih obveznika odlazi za plate 30-ak zaposlenih, njihova daleka putovanja, vozni park, redovne komunalne račune, reprezentaciju, održavanje, obezbeđenje itd.

  • 71

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u trodnevnoj poseti Kini na poziv predsednika Si Đinpinga, gde će učestvovati na sastanku "Novi pobednici" Svetskog ekonomskog foruma, tzv. "letnjem Davosu", ali i potpisati brojne ugovore i memorandume za buduće investicije u vrednosti od 2,5 milijardi dolara. Kolika je zasluga Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, na čijem čelu je nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić, u čitavom angažmanu, pokušali smo da saznamo, pogotovo zbog poreskih obveznika koji za "stručne i administrativne poslove" te kancelarije na mesečnom nivou izdvajaju milion evra.

Vučić na "letnjem Davosu": Evo šta sve predsednika Srbije očekuje tokom boravka u Kini

Kada se zna da taj novac odlazi za plate 30-ak zaposlenih, njihova daleka putovanja, vozni park, redovne komunalne račune, reprezentaciju, održavanje, obezbeđenje itd., postavlja se pitanje koja su njihova dostignuća i zadaci u kontekstu Vučićeve posete Kini.

Ipak, na ono najvažnije pitanje, da li će Nikolić biti deo delegacije i tako proslaviti svojevrsni uspeh, nije nam odgovoreno.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Predsednik Nacionalnog saveta i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić u redovnoj je komunikaciji sa predsednikom Vučićem. Uostalom, osnivanje Nacionalnog saveta za Rusiju i Kinu je izraz odluke dva predsednika i podrške predsednika Putina i Si Đinpinga. Srbija je jedina država u čijem sistemu vlasti postoji institucija koja se iskuljučivo bavi saradnjom sa Rusijom i Kinom. U Nacionalnom savetu je i devetoro ministara iz Vlade Srbije, pa je razumljivo da su naši nastupi u svim oblastima saradnje (osim vojne i u sektoru bezbednosti) prema Kini i Rusiji usaglašavani na državnom nivou - odgovorili su iz Saveta.

Oni su dodali da postoji "bezbroj primera korisnog učinka i doprinosa Nacionalnog saveta, a najilustrativnija aktuelna manifestacija je novi angažman kineske ugledne kompanije Ziđin u RTB Bor, ostvaren izuzetnim zalaganjem Nacionalnog saveta uz direktnu podršku predsednika Kine".

Prinskrin: Telegraf.rs

Kako su još istakli, Nikolić je od osnivanja ovog tela imao preko 150 susreta sa stranim delegacijama, u većini slučajeva kineskih.

- Kina i Rusija veoma poštuju čiljenicu da je Srbija osnovala posebno vladino telo za saradnju sa njima, što se izuzetno vrednuje u Moskvi i Pekingu - zaključili su iz Saveta.

Međutim, osim uopštenog, gotovo birokratskog odgovora, ostali smo uskraćeni za informacije o tome koji sporazumi su zasluga Nacionalnog saveta i sa  predstavnicima kojih kompanija i institucija je Savet bio posrednik u dogovaranju kinesko-srpskih aranžmana, što bi zapravo i trebalo da bude zadatak i misija postojanja Saveta.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Da podsetimo, Vučić i Si potvrdiće specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora, od kojih se svojim značajem izdvaja investicija kompanije "Ziđing" od 1,46 milijardi dolara u RTB Bor i 994,4 miliona dolara investicije kompanije "Šandong Linglonga" u proizvodnju automobilskih guma u Zrenjaninu.

Pored toga, u periodu od 17. do 19. septembra biće potpisano još nekoliko vrednih sporazuma iz oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija.

Vučić je istakao da očekuje da će se tokom posete rešiti i pitanje Industrijskog parka.

- To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, jedna od najznačajnih poseta, koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bi znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta - naglasio je on.

VIDEO: Rusi i Kinezi u najvećoj vojnoj vežbi u istoriji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bore

    13. septembar 2018 | 16:46

    Jevtiniji smo od kineza

  • Mara

    13. septembar 2018 | 22:42

    Velika investicija o kojoj ce se dugo pricat, ! Jos velikih sila ce sa nama sarađivati, idemo putem uspeha!

  • Maja

    13. septembar 2018 | 18:02

    Srbiji treba sto vise kineskih investicija i saradnje sa velikim silama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA