≫ 

Sinod SPC podeljen između grčkih i ruskih đaka: Kome će se Srbi prikloniti - Moskvi ili Carigradu?

U utorak će u Beogradu biti održana Sednica Svetog arhijerejskog sinoda SPC, a jedna od tema će biti pravoslavni rat koji bukti na relaciji Moskva-Carigrad

  • 55

Prekid diplomatskih odnosa između Ruske pravoslavne crkve i Carigradske patrijaršije, zbog odluke vaseljenskog patrijarha da u Ukrajinu pošalje dva izaslanika, koji bi trebalo da pripreme teren za autokefalnost nepriznate ukrajinske pravoslavne crkve, izazvao je potres u pravoslavnom svetu, a posledice se odražavaju i na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Budući daje naš Sinod podeljen, jer u njemu ima grčkih đaka koji su priklonjeni Vaseljenskoj Patrijaršiji, ali i ruskih koji su za Rusiju, postavlja se pitanje koja strana će prevagnuti?

Devedesetih su se rušile države, danas se ruše crkve: Da li posle razdora Moskve i Istanbula, SPC prete Makedonska, Crnogorska i Hrvatska?

U utorak će u Beogradu biti održana Sednica Svetog arhijerejskog sinoda SPC, a jedna od tema će biti pravoslavni rat koji bukti na relaciji Moskva-Carigrad, s obzirom da bi eventualno priznanje Ukrajinske crkve kao samostalne moglo dovesti do priznanja i Crnogorske i Makedonske pravoslavne crkve. Konačna odluka o strani kojoj će se prikloniti, međutim, pašće prilikom zasedanja Sabora, koje će se desiti u novembru, a stručnjaci procenjuju da se do tada "svašta može desiti" jer sve zavisi od Rusije i Carigrada.

- Veoma se lako može desiti da Srbija prekine opštenje sa Vaseljenskom Patrijaršijom kao što je to učinila Ruska pravoslavna crkva, kada je njihov patrijarh Kiril prestao da spominje patrijarha Vartolomeja u molitvi. Iako opštenje dve crkve formalno nije prekinuto, ovo spominjanje u molitvama predstavlja prvi stepen - objasnio je za Telegraf.rs verski analitičar Draško Đenović i dodao da ne može još uvek da precizira šta je za Srbiju povoljnije, jer "savršeno rešenje ne postoji, uvek se nešto dobije, a nešto izgubi".

- Tu visoka politika igra veliku ulogu, a mi nikad ne možemo znati kako će oni "odigrati" - rekao je Đenović.

Veoma se lako može desiti da Srbija prekine opštenje sa Vaseljenskom Patrijaršijom kao što je to učinila Ruska pravoslavna crkva-Foto: Medija centar Beograd

On se osvrnuo na oštro pismo koje je patrijarh srpski Irinej uputio carigradskom patrijarhu Vartolomeju kako bi mu ukazao na opasnost od uvođenja principa davanja autokefalnosti novonastalim državama, odnosno nacijama.

- Plašim se da upravo zbog toga postoje male šanse da se priklonimo Vaseljenskoj Patrijaršiji, zbog bojazni da njihov patrijarh može uskoro priznati makedonsku i ukrajinsku crkvu kao nezavisne - objasnio je on i dodao da kad se jednom prekinu kanoni i pređe granica, onda nema nazad.

Sveštenik Darko Đogo kaže da SPC treba jasno da skrene pažnju Carigradskoj Patrijaršiji da je svojevoljno mešanje bilo koje pomesne Crkve, uključujući i Carigrad, u poslove i probleme druge pomesne Crkve u načelu neprihvatljivo jer vodi urušavanju suštine postojanja Pravoslavne Crkve, a to je načelo Sabornosti svih i nenarušavanja kanonskog Predanja i kanonskih teritorija.

SPC mora stati uz Mitropolita Onufrija i kanonsku Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu, kaže Đogo Printskrin: Youtube

- Dakle, nije danas u pitanju "kome se prikloniti" na osnovu ličnih simpatija ili afiniteta, nego: da li poštovati načela međusobnog bratstva i poštovanja ili jednostranih postupaka i intervencionizma uzrokovanog geopolitičkim pritiscima i ličnim ambicijama. Zato, radi sebe same i cele Pravoslavne Crkve, SPC mora stati uz Mitropolita Onufrija i kanonsku Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu - zaključio je on.

VIDEO Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije:

(Jelena N./j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    19. septembar 2018 | 20:39

    Uz Moskvu. Pravoslavni Carigrad je davno postao metafora izgubljenog raja. Rusija i Ruska pravoslavna crkva daju živu snagu SPC u vremenima brutalnog usitnjavanja država i crkava sa namerom da se unište i zatru svi elementi koji čine sabornost naroda u pravoslavlju.

  • xxx

    19. septembar 2018 | 21:20

    Sto se tiče situacije i podela oko novonastalog problema između Ruske pravoslavne crkve i Carigrada- Istanbula situacija je jasna i čista kao suza. Sinod SPC i Patrijarh Irinej su u dva odvojena pisma koja su poslali Carigradu-Istanbulu izneli svoj stav po tom pitanju. Tako da nema tu nikakvih podela već su jednoglasno stali na stranu Moskve.

  • Marijana Bakov

    19. septembar 2018 | 22:55

    Na moju zalost mi pravoslavni nismo slozni.Vatikan zna da smo mi jedina prava vera,zato i zeli da nas na sve moguce nacine zavadi.U Poljskoj braco moja ima oko milion pravoslavaca,nigde takvu slogu I zajednistvo ne videh osim kod njih.Dok oni na dan svetog Save liturgiju sluze na srpskom jeziku , nasa braca crnogorci ga izbacise Iz kalendara.Tuzno da tuznije biti ne moze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA