Da li je sporazum sa Fronteksom dobro promišljen potez? Evo ko najviše dobija dolaskom EU straže na srpske granice

- Srbija ništa time ne gubi, naprotiv - nama odgovara, znajući naše mesto na ruti, da Fronteks radi dobro i u Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj - izjavio je Vladimir Cucić

  • 5

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže da je Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu, Fronteks, jedna od najozbiljnijih službi u Evropi i da je dobar i promišljeni potez koji je povukao MUP Srbije parafiranjem sporazuma sa tom agencijom.

Sada je zvanično! EU straža stiže na srpske granice: Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije (FOTO)

Cucić je za RTS rekao da će od ovog sporazuma daleko više dobiti Fronteks, jer je iskustvo našeg Ministarstva unutrašnjih poslova nemerljivo u svim segmentima, što, ističe, pokazuju i rezultati.

Fronteks je ovde prisutan već dve, tri godine i mislim da će ovime da se upotpuni njihov rad, rekao je Cucić.

Parafiranje sporazuma sa Fronteksom, komesar za izbeglice u Srbiji ocenio je kao dobar i promišljeni potez MUP-a.

- Srbija ništa time ne gubi, naprotiv - nama odgovara, znajući naše mesto na ruti, da Fronteks radi dobro i u Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj. Naša kuća je na sred puta i to će tako ostati - rekao je Cucić.

Znajući naše mesto na ruti, da Fronteks radi dobro i u Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Srbiji odgovara njihov dolazak na granice-Foto: Tanjug/AP

Naveo je da je nekoliko meseci unazad broj migranata koji uđu u našu zemlju isti kao u avgustu prošle godine.

- Imali smo izvesno smanjenje od maja do sredine jula, sada je to i dalje negde oko 4.200 ljudi u zemlji, i u centrima i van centara. Taj broj varira, ali u zadnje vreme nikada ih nije bilo manje od 4.300. Imate dve kategorije njih - one koji još čekaju da legalno uđu u EU, čekaju dve godine i kusur, jer je ulazak u Mađarsku izuzetno usporen, ali ne žele da na nelegalan način udu. Imate i grupe koje nas ne dodiruju, produ kroz Srbiju, ali ne traže našu asistenciju - rekao je Cucić.

Ističe da nema granice preko koje migranti ne idu.

- Sada se stvorila delta. Umesto nekadašnjeg jednog pravca, zbog tvrdog stava nekih od naših komšija, taj izlaz je rasut i vrlo maštovit - rekao je Cucić.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ističe da je Komesarijat za izbeglice spreman za zimu i da ništa ne bi moglo da ih iznenadi.

Vidim i da su najave na ruti takve da ne očekujemo dalji porast, rekao je Cucić i dodao da migranti prolaze i traže slabe tačke država koje su im na ruti.

Slabih tačaka ima i uvek će se naći, ja sam srećan što Srbija nije ta slaba tačka i što neće biti slaba tačka, istakao je komesar za izbeglice.

Sporazum koji je Srbija parafirala sa Fronteksom znači da će stražari Evropske unije uskoro sa našim policajcima čuvati granice Srbije - pre svega od ilegalnih migranata i krijumčara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    21. septembar 2018 | 10:05

    Ако они веома добро раде свој посао у Бугарској, Македонији и Грчкој, откуд онда код нас мигранти?

  • Vota

    21. septembar 2018 | 10:29

    Da li bi mozda valjalo da ta zapadna Evropa na celu sa Francuskom i Engleskom i njihovim saveznikom Amerikom prestanu da ubijaju taj narod i omoguce im da zive u svijim kucama kao i vekovima pre nego su ovi poceli da im uvode demokratiju.Ne bi nam trebao Fronteks i ograde.Ovaj njihov dolazak sad kad je smanjen br izbeglica asocira na jos vecu nesrecu tog naroda koju im ovih dana spremaju Americki Engleski i Francuski brodovi.Na kraju pitanje ako fronteks odlucuje koje izbeglice mogu da udju u Srbiju a koje se vracaju da li ce oni koji udju ostati u Srbiju ili ce organizovano dobiti prevoz sa nase granice za zapad.

  • Лицемер

    21. septembar 2018 | 10:07

    Зло време је дошло. Запад је покренуо зло у Сирији што и не крије а сад још малтретира људе који оданде беже и све то уз причу о људским правима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA