U Briselu mogu da me vide kad god hoće, ali prvo da odgovore na dva pitanja: Vučić o dijalogu sa Prištinom i Haradinajevim pretnjama

- Ne zanima me da budem svetski lider, želim da uradim nešto za Srbiju i moj narod - izjavio je predsednik Vučić

Srbija je uvek za dijalog sa Prištinom i svima, ali moramo da znamo o čemu razgovaramo, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je Evropskoj uniji zamerio zato što ne reguje na pretnje ratom koje dolaze od Albanaca sa KiM i najavom ukidanje granice između Kosova i Albanije.

Svaki Albanac u svetu je plaćao da se naoružava OVK, milom ili silom su plaćali porez: Dačić o Haradinajevim pretnjama i ćutanju EU

Nije, kazao je, zainteresovan da u Brisel ide da bi mu rekli da mora da prizna nezavisno Kosovo i da, ako to učini, biće svetski lider, biće cenjen.

- Ne zanima me da budem svetski lider, želim da uradim nešto za Srbiju i moj narod. Ne želim da me smenjuju kao što su smenjivali neke druge. Hiljadu puta ponavljam, ja iz ove zemlje, ni ja ni moja deca, a troje ih je, ne idemo. Nameravam da u ovoj zemlji, ako me zdravlje posluži, ostarim - rekao je predsednik Vučić.

Upitan da kaže kada će dijalog sa Prištinom biti nastavljen s obzirom na to da je, kako je glasilo pitanje, direktor Kancelarije za KiM juče rekao da ga Brisel neće skorije videti, odnosno da će morati da sačekaju da ga vide, Vučić je rekao da u Briselu mogu da vide kada god hoće, ali da prethodno moraju da mu kažu šta dalje i da li je rešenje da Srbija ne dobije ništa i da bude ponižena, a da Albanci dobiju sve.

U Briselu mogu da me vide kada god hoće, ali prethodno moraju da mi kažu šta dalje i da li je rešenje da Srbije ne dobije ništa i bude ponižena-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na nereagovanje EU i predstavnika EU u Beogradu, Sema Fabricija, na Haradinajeve pretnje ratom u slučaju promena granica, predsednik kaže da poštuje i Fabricia i sve u EU.

Zamerio im je, međutim, to što su reagovali na, kako je rekao, falsifikat onoga što je govorio u Kosovskoj Mitrovici vezano za Miloševića, a na poruke i najave sa Kosova ne reaguju.

- Čini mi se da je svako ko je normalan, ne mora da bude ni dobronameran, pa da prepozna da sam u Kosovskoj Mitrovici govorio da ćemo u pobede da idemo laptopovima, knjigama, olvkama i sveskama... Na to su reagovali, a ne reaguju na najavu ujedinjenje Kosova i Albanije - poručio je on.

Dodao je da je saglasan sa tim, ali da, ako već reaguju na falsifikate njegovog govora, bar jednom reaguju i na to što rade Albanci, a što se njega tiče, neka rade šta hoće.

Mi smo uvek za dijalog sa Prištinom, ali moramo da znamo o čemu razgovaramo-Foto: Tanjug/AP

- Mi smo uvek za dijalog ali moramo da znamo o čemu razgovaramo. Da idem da mi kažu moraš da priznaš nezavisno Kosovo, da bih bio svetski lider i cenjen? Neću - rekao je on i naglasio da nema sile koja ga može naterati da prizna nezavisnost Kosova.

Komentarišući protivljenje Ramuša Haradinaja korekciji granica, Vučić je upitao:"A o kojim granicama je reč? Onima koje priznaje Rusija ili onima koje priznaje Amerika, onima koje priznaje Španija ili Italija, one koje priznaje Kina ili Nemačka".

Istakao je da oni koji mu sve vreme drže pridike, a koji su napravili granicu između Srba i Srba, koji su izmestili rešavanje pitanja Kosova iz UN u EU, koji su išli na katastrofalno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, govore da neće promene granica, saglasašavajući se sa onima koji neće to jer je za njih Kosovo nezavisno.

- Oni koji govore to u Evropi nam poručuju: ''Srbi izgubili ste sve na Kosovu, cela teritorija je nezavisna država, nemojte da tražite ni pedalj Kosova''!. To je njihova poruka za nas. Nažalost, veoma sam usamljen u Srbiji, sam u regionu, relativno usamljen u Evropi - konstatovao je Vučić.

GLAVNI ODBOR SRPSKE NAPREDNE STRANKE U PONEDELJAK

Predsednik Srbije rekao je da će na zasedanju Glavnog odbora Srpske napredne stranke, koje je zakazano za ponedeljak, biće reči i o Kosovu i Metohiji.

Na zasedanju Glavnog odbora Srpske napredne stranke biće reči i o mnogim temama, a jedna od njih je i Kosovo-Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Verujem da ću 21. oktobra u Kraljevu najaviti održavanje Skupštine Srpske napredne stranke za narednu godinu, očekujem i znalajne promene u stranci 2019. godine. Očekujem da oni koji budu preuzeli rukovođenje strankom obezbede većinu zarad dobrobiti graćana Srbije - poručio je.

 VESELINOVIĆEVE UVREDE ANI BRNABIĆ SKANDALOZNE

Odgovarajući na pitanje novinara o izjavi koju je Željko Veselinović uputio premijerki Ani Brnabić, u kojoj je rekao da joj treba "obdareni crnac", Vučić se začudio i rekao da tu izjavu nije video, kao i da narod sve to vidi.

- To je jedan od uobičajenih kretena, šta ćete, zamislite da to kaže neko vašoj ćerki. Magaraca koliko hoćete, još bi da vode državu. Vidi to narod - istakao je Vučić.

 

Podsetimo, Željko Veselinović, komentarišući stav premijerke Srbije o izjavi ministra Vukosavljevića o emitovanju rijalitija, putem Fejsbuka uputio oštre uvrede na račun Ane Brnabić.

SRBIJA POSTAJE NORMALNA, A NE LOPOVSKA DRŽAVA

Predsednik Srbije poručio je da Srbija postaje normalna država, a ne lopovska, da u njoj nema više "burazerskih privatizacija", već mora da se plati poveriocima, otplate dugove i pobedi na tenderu, što smeta onima koji bi monopol kako bi mogli da kradu.

- Jedino što bih mogao da uradim za opoziciju koja me kritikuje jeste da kažem: ''Evo narode, izlazimo na izbore, dozvoljeno je da budu kutije ćorave i da samo glasate za njih, samo sa ćoravim kutijama mogu da pobede". Ko će da da glas za njih? Nije čudo što se kod njih javljaju ideje o nasilnom rušenju vlasti. O tome javno govore. U svim zemljama sveta se ide u zatvor za to, ali kod nas ne, i nadam se da će tako uvek ostati - rekao je on.

Predsednik Srbije poručio je da Srbija postaje normalna država, a ne lopovska, da u njoj nema više "burazerskih privatizacija-FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Ukazao je da se opozicija buni što imamo rast, što se obnavljaju sve zdravstvene institucije što oni nisu ranije, što se ne zatvaraju fabrike, kao što su ranije vlasti činile.

- Bune se što otvaramo fabrike, a ne zatvaramo. Što sam doveo samo u Niš sedam fabrika. Da li su makar jednu fabriku ostavili u životu u Čačku, Loznici? Šta je tu sada lošije? Lošije je jedino što ne mogu da pljačkaju kao što su pljačkali PKB - rekao je Vučić i podsetio da su ranije vlasti, to jest Dragan Ðilas, podelili sa direktorima PKB 626.000 evra bonusa, para građana.

- Jedini koji nije dobio taj bonus bio je direktor proizvodnje, jer ga Ðilas nije doveo. Svi ostali prevaranti su dobili te pare, a radnici ništa. Podelili su bonus na osnovu fiktivne dobiti. Pet ili šest direktora je dobilo samo da bi i Dijalas dobio - kazao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA