≫ 

Pamti se poslednji susret Dačića i Trampa: Ponovo će se naći za istim stolom, nova prilika za lobiranje

Šef srpske diplomatije učestvovaće na brojnim skupovima na visokom nivou koji se održavaju u UN-u, na kojima će predstaviti stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja

  • 2

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boraviće u Njujorku od 22. do 28. septembra kao član delegacije Srbije koja će učestvovati na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Posle 48 sati tišine EU se za Telegraf oglasila o pretnjama Haradinaja

Šef srpske diplomatije učestvovaće na brojnim skupovima na visokom nivou koji se održavaju u UN-u, na kojima će predstaviti stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Planirano je i njegovo učešće i istupanje na događajima koji će okupiti brojne svetske lidere, poput Samita o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele i sastanka posvećenog finansiranju Agende za održivi razvoj koje organizuje generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

Učestvovaće takođe na sastanku na temu svetskog problema droga kojim će predsedavati američki predsednik Donald Tramp, kao i na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele.

Dačić će učestvovati na sastanku na temu svetskog problema droga kojim će predsedavati američki predsednik Donald Tramp-Foto: Tanjug/AP

Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i regionalnih sastanaka na kojima će učestvovati šef srpske diplomatije, od kojih su najznačajniji ministarski sastanak Centralno-evropske inicijative, sastanak ministara inostranih poslova država Zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i neformalni ministarski sastanak Američko-jadranske povelje.

Učešće na generalnoj debati i pratećim skupovima u UN-u biće prilika i za brojne bilateralne susrete šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN-a, koji će, kako se navodi u saopštenju MSP, biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM.

Pored unapred dogovorenih zvaničnih susreta, događaji u UN-u će biti prilika i za realizaciju kraćih neformalnih bilateralnih susreta u cilju lobiranja za prioritetne nacionalne interese.

Takođe, planirani su susreti sa pojedinim zvaničnicima i predstavnicima Ujedinjenih nacija koji su prilika da se još jednom istakne značaj koji UN imaju za Srbiju kada je reč o zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da se istakne važnost nastavka saradnje i dijaloga sa UN u vezi s pitanjima svim pitanjima od značaja za region u narednom periodu.

VIDEO: Dačić predstavio "Guči" kapu, deo uniforme prvih srpskih diplomata

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA