≫ 

Posle 48 sati tišine EU se za Telegraf oglasila o pretnjama Haradinaja

Maja Kocijančič prenela nam je stav Federike Mogerini o izjavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o ukidanju granice izmedju Kosova i Albanije

  • 32

Posle 48 sati, kako je kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio da od Nove godine više neće biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije, oglasila se Evropska unija. Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU i šefice evropske diplomatije, prenela nam je stav Federike Mogerini. Ona je opet izbegla direktnu osudu izjave, koja je ovog puta propraćena i pretnjom ratom, s obzirom na to da je Haradinaj rekao da ako dođe do promene granica, mnoge vojničke čizme sa obe strane biće ponovo potrebne.

U Briselu mogu da me vide kad god hoće, ali prvo da odgovore na dva pitanja: Vučić o dijalogu sa Prištinom i Haradinajevim pretnjama

Pitali smo visoku predstavnicu za stav o pomenutoj izjavi Haradinaja i da li takvi istupi podrivaju dijalog Beograda i Prištine. Kako nam je Kocijančič rekla stav Spoljne službe EU i Federike Mogerini je da ne komentarišu izjave, ali da je važno da se, budući da predsednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga na visokom nivou, izbegavaju provokativne izjave i akcije.

- Raditi na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji - onom koji bi se zasnivao na obostranoj saglasnosti i u skladu s međunarodnim pravom - predstavlja složen i težak proces, a dvema stranama je potreba prostor za diskusije u mirnoj atmosferi gde preovladavaju mudrosti i liderstvo - navodi Kocijančič i ističe:

- I Kosovo i Albanija su se obavezale na dobro upravljanje granicama u potpunosti poštujući svoje obaveze prema Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju EU i očekujemo od njih da postupe u skladu s njima.

Maja Kocijančič - Printksin: Tanjug

Kako je podsetila, na samitu u Sofiji, svi lideri regiona ponovo su uspostavili regionalnu ekonomsku oblast koja olakšava unutarregionalnu trgovinu u cilju ubrzanja ekonomskog rasta i prosperiteta.

- EU sarađuje sa svim partnerima na zapadnom Balkana u olakšavanju trgovine, migracijama, upravljanju granicama i bezbednosti. Uložila je u nadogradnju objekata na granicama širom regiona. Statusni sporazumi za operativnu saradnju sa Fronteksom parafiran su sa Albanijom, Bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom i juče sa Srbijom - rekla nam je portparolka visoke predstavnice i zaključila:

- Naši zajednički napori sa svim partnerima zapadnog Balkana i dobra saradnja u cilju jačanja trgovine u regionu, kao i osiguranje uslova za sigurno i dobro upravljanje režimom vizne liberalizacije, od ključnog su značaja za EU.

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

 

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    21. septembar 2018 | 18:54

    NE U EU

  • Iskreno

    21. septembar 2018 | 18:19

    Biće kasno kada Srbi shvate da im Germani neće nikada oprostiti prvi i drugi svetski rat!

  • stanko

    21. septembar 2018 | 18:31

    Sta ima da se oglasavaju kada ih Evropa i Amerika podrzavaju,zar bi neko smeo nekoga da istera sa ognjista,da mu otima i prisvaja zemlju da nema podrsku od uticajni ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA