"Balkanizacija" regiona koči Srbiju na putu ka EU: Ništa od članstva dok se ne reše odnosi sa Prištinom

- Evropska unija je neporecivo najefikasnija mirovna mašinerija, sa tendencijom da izbriše granice i umiri sporove bez upotrebe sile - navodi se u tekstu

  • 11

Skoro dve decenije od završetka poslednjeg rata na Balkanu, postoji šansa da termin "balkanizacija" postane stvar prošlosti, piše agencija "Blumberg". U tekstu se ocenjuje da sve zemlje bivše Jugoslavije sada imaju realne šanse za članstvo u EU, ali da na tom putu treba rešiti još "nekoliko sukoba" od kojih kao najintenzivniji pominju "sukob između Beograda i Prištine".

Cilj Rusije je da neutrališe Srbiju! Dramatično upozorenje stručnjaka od čijih analiza zavisi spoljna politika Angele Merkel

Blumberg u tekstu pod nazivom "Zamislite Balkan bez balkanizacije", podseća na prvi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u avgustu u Austriji, gde su razgovarali o mogućim kompromisima, uz opasku da je "to bio momenat nade".

Agencija, međutim, dodaje da će biti neophodno mnogo više strpljenja da bi se od nade nastali opipljivi rezultati.

Evropska unija je, kako se navodi, "neporecivo najefikasnija mirovna mašinerija, sa tendencijom da izbriše granice i umiri sporove bez upotrebe sile", a do sada su samo dve bivše jugoslovenske države, Slovenija i Hrvatska, postale njene članice.

- Ostalih pet, ako se Kosovo računa, kao poslednje koje je proglasilo nezavisnost, koju ne priznaje pet država članica Evropske unije, ostaju na čekanju - navodi se u tekstu.

Do sada su samo dve bivše jugoslovenske države, Slovenija i Hrvatska, postale članice EU-Foto: Foter/Flickr/Indiawest

One su, navodi Blumberg, "sputane ekonomskom zaostalošću i korupcijom kao i sukobima kakve EU ne želi unutar svojih okvira".

Srbiju Blumberg naziva prvakom u trci za članstvo u EU, ali navodi da je pred njoj težak zadatak, jer, kako objašnjava, EU od nje zahteva "sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa s Prištinom" i to je, tvrdi agencija, uslov za pridruživanje, što je, dodaje, uslov i Prištini za napredak.

Pregovori o normalizaciji, koji traju od 2011. godine, po oceni Blumberga, idu "bolno polako".

U tekstu se podseća i da je upravo zbog toga šefica evropske diplomatije Federika Mogerini ohrabrila Vučića i Tačija da potraže politički kompromis, ali konstatuje da su prepreke bile velike.

Vučić je nedavno pohvalio bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića karakterišući ga kao velikog vođu-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Vučić je nedavno pohvalio bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića koji je umro 2006. tokom suđenja za ratne zločine, karakterišući ga kao "velikog vođu". On i Tači koji je nekada bio pripadnik kosovskih gerilskih snaga koje su se borile protiv Miloševića, moraju da prikriju međusobne antipatije samo da bi razgovarali. Uspomene na rat na Kosovu su i dalje snažne - navodi se u tekstu.

Federika Mogerini i aktuelni sastav Evropske komisije završavaju naredne godine mandat, podseća agencija, uz opasku da bi ona sigurno želela da svoj mandat završi trijumfalno, ali i uz upozorenje da bi neizvesnost po pitanju budućeg sastava Evropske komisije i njenog stava o proširenju Unije takođe mogli da utiču na ubrzanje procesa pregovora.

Zbog svega toga, a u trenutku kada su se Vučić i Tači pojavili na pregovorima o mogućnosti razumene teritorija kao rešenju, nakratko je delovalo kao da bi nekim čudom stvari mogle uskoro da se razreše, primećuje Blumberg, ali i konstatuje da je taj utisak najverovatnije preuranjen.

U tom smislu agencija pominje da su se i srpski i kosovski stručnjaci samo nasmejali upitani da kažu na kojoj je tački trenutno proces normalizacije i zaključuje da "o čemu god da strane pregovaraju, to nije za javnost".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OkO

    22. septembar 2018 | 16:13

    Mi i ne želimo u EU. Jedna velika prevara i gubljenje indentiteta. Njihove vrednosti nisu naše vrednosti !

  • Вук З.

    22. septembar 2018 | 16:48

    Србија није "ekonomski zaostala". Србија је економски УНАЗАЂЕНА откад са вама преговара!

  • D WELLE

    22. septembar 2018 | 15:13

    More sve zamrznuti i čekati,KOSOVO JE SRBIJA,ne treba ni EU članstvo jer nama je ovako lepo i dobro i ne treba ništa menjati.Nato nam je grozan i nijedna promena ne valja,samo po ustavu Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA