Cilj Rusije je da neutrališe Srbiju! Dramatično upozorenje stručnjaka od čijih analiza zavisi spoljna politika Angele Merkel

Fondacije Konrad Adenauer (KAS) je politička fondacija koja je bliska Hrišćansko-demokratskoj uniji Nemačke (CDU), čiji je lider nemačka kancelarka Angela Merkel. U nedavno objavljenoj studiji bavili su se uticajem velikim sila na Zapadnom Balkanu: Rusije, SAD, Kine, Turske i UAE

  • 32

Strateški cilj Rusije je da neutrališe Srbiju kao najuticajniju državu na Zapadnom Balkanu, što bi omogućilo Moskvi da održi svoj uticaj u ovom regionu i tako utiče na politiku evrointegracija, kao i na strateške interese Evrope, piše u studiji Fondacije Konrad Adenauer pod nazivom “Uticaj spoljnih aktera na Zapadnom Balkanu - mapa geopolitičkih igrača”.

Brnabić ide na prijem kod Trampa: Šta sve premijerku Srbije očekuje u Njujorku

Fondacije Konrad Adenauer (KAS) je politička fondacija koja je bliska Hrišćansko-demokratskoj uniji Nemačke (CDU), čiji je lider nemačka kancelarka Angela Merkel. Za sebe kažu, da im je cilj da Nemačka odgovori izazovu svoje rastuće odgovornosti u svetu.

S tim u vezi njihove analize u velikoj meri utiču na kreiranje stava administracije u Berlinu o najvažnijim spoljnopolitičkim pitanjima i izazovima.

U nedavno objavljenoj studiji bavili su se uticajem velikim sila na Zapadnom Balkanu: Rusije, SAD, Kine, Turske i UAE.

Angela Merkel - Foto: Tanjug/AP

Kako navode, prioriteti Rusije jesu da spreči širenje NATO i da potpiše nove strateške sporazume u Evropi.

- NATO vazdušni napadi na Srbiju su razlog za “glasno” protivljenje Srbije NATO-u i čine Srbiju idealnom “lansirnom rampom” za rusku anti-NATO politiku - piše u dokumentu, objavljenom na njihovom sajtu.

- Može se zaključiti da je strateški cilj Rusije da neutrališe Srbiju kao najuticajniju državu na Zapadnom Balkanu, što bi omogućilo Rusiji da održi svoj uticaj u ovom regionu i tako utiče na politiku EU integracija, kao i na strateške interese Evrope - ističu stručnjaci Fondacije Konrad Adenauer.

Napominju da politički uticaj Ruske Federacije u Srbiji počiva na tri stuba:

1) Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (na primer, Rusija je sprečila da UN priznaju Kosovo kao nezavisnu državu);

2) istorijske, kulturne i političke veze između Rusije i država sa pravoslavnom tradicijom;

3) Rusija kao glavni snadbevač regiona energentima (Rusija kao investitor i trgovinski partner), a cilj Rusije jeste da “spreči širenje američkog uticaja na Zapadnom Balkanu”.

Nastup Hora "Aleksandrov" u Beogradu - Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

- Zahvaljujući centralnoj poziciji Srbije i, naročito, zahvaljujući bliskim odnosima, Moskva čini neke političke napore da ojača svoju ulogu kao jedinog pouzdanog i vrednosno orijentisanog partnera Srbije - smatraju Nemci.

Uporedo sa svojom ambasadom u Beogradu, Ruska Federacija vodi Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, koji ima snažan uticaj na aktere civilnog društva i naučne institucije.

- Podržavajući veliki broj nevladinih organizacija, Rusija promoviše pozitivnu sliku Rusije, u suprotnosti sa liberalnom, tolerantnom slikom zapadnog društva - konstatuje nemačka fondacija.

Humanitarni centar u Nišu - Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Smatraju da Rusija doživljava Balkan kao tradicionalnu sferu uticaja i posvećena je teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, što je, takođe, u skladu sa Ustavom i ranijim ciljevima spoljne politike Srbije.

- U pitanjima koja se tiču Kosova, Srbija je uvek mogla da računa na podršku Rusije... Ostaje da se vidi da li će blagi zaokret Srbije u vezi sa pitanjem Kosova uticati na odnose sa Rusijom ili izmenu ruskog stava. Trenutno nema nagoveštaja da bi se to moglo desiti - napominje se u dokumentu.

Dodaju i da Rusija, takođe, ima za cilj da uspori proces evrointegracija Srbije i Crne Gore, a, u tom kontekstu, članstvo Crne Gore u NATO predstavljalo je “gorku prepreku” za Rusiju i vodilo je očekivano snažnim političkim reakcijama, počev od podrške onima koji izazivaju političke nevolje u Crnoj Gori do ekonomskih sankcija.

Kada su u pitanju, Sjedinjene Američke Države, nemačka fondacija navodi da je Vašington 2010. godine započeo fazu “sporog, ali upornog” odvajanja od regiona Jugoistočne Evrope, a EU je na kraju postala glavni politički partner regiona.

Kako se napominje, američka administracija je pažnju preusmerila na druge regione sveta, ali je zadržala prisustvo u Srbiji i Crnoj Gori.

- Glavni cilj američke spoljne politike u Srbiji i Crnoj Gori je održavanje stabilnosti i integrisanje ovog regiona u bezbednosne strukture NATO. U manjoj ili većoj meri, SAD aktivno podržavaju pridruživanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, koje su u različitim fazama tog procesa - piše u dokumentu.

Sa izložbe u Skupštini Srbije - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U tom smislu ističu da Sjedinjene Države imaju aktivne ambasade i u Srbiji i u Crnoj Gori, kao i da su u obe zemlje prisutni Nacionalni demokratski institut i Međunarodni republikanski institut, “koji su uključeni u promovisanje mladih političara, radeći sa parlamentarcima i razvijajući vladavinu prava”.

- Vojna neutralnost i saradnja su najvažniji oblik saradnje Republike Srbije i SAD. Samo tokom 2015. godine oružane snage Srbije sprovele su 197 vojnih vežbi sa NATO, 370 dvostranih akcija sa članicama NATO i 36 sa Rusijom...

U delu dokumenta, koji se bavi uticajem Kine, piše da je ova država visoko cenjena u Srbiji, budući da je podržala poziciju Srbije u vezi sa Kosovom i samu Srbiju, tokom bombardovanja 1999. godine.

- Kina nije priznala nezavisnost Kosova i nastavlja da podržava primenu Rezolucije 1244... U Srbiji, Kina pokušava da ojača veze između Kine i Evropske unije u okviru svog novog Puta svile. Kina, takođe, obećava značajne finansijske resurse Srbiji i Crnoj Gori, na temeljima produbljivanja društvenih i kulturnih veza između Evrope, Kine i drugih centralnoazijskih država... Što se tiče pruge Beograd-Budimpešta, postoje glasine da će ona biti izgrađena prema kineskim specifikacijama. Razlitičiti standardi i opreme otežali bi integrisanje ove železnice u evropsku železničku mrežu, tako da bi ona bila isključivo za kinesku upotrebu - piše u dokumentu, pojašnjavajući odnose Beograda i Pekinga.

Otvaranje Pupinovog mosta - Foto: Tanjug / Srđan Ilić

KAS se bavi i ulogom Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz konstataciju da UAE “privlače naročitu pažnju prestižnim investicijama, kao što je Beograd na vodi”.

- Kao glavni investitor, UAE dobija specijalnu pažnju u spoljnoj politici Srbije, a česte posete visokorangiranih predstavnika Vlade Srbije Ujedinjenim Arapskim Emiratima i obratno imaju za cilj snaženje ekonomskih veza dveju država... Investicije u poljoprivredu, nekretnine i infrastrukturu služe da bi ekonomija UAE postala raznolikija i da se oslobodi od zavisnosti od nafte - navode nemački analitičari.

Analizirajući ulogu Turske, Nemci piši da Ankara vodi politiku “nulti problemi sa susedima”.

- Bezbednost Balkana smatra se osnovom za bezbednost zapadnih granica Turske. Ekonomski, Turska je zainteresovana za razvoj saobraćajnih ruta između Balkana, Bliskog istoka i Azije, povezivanjem Istanbula sa Jadranskim morem i Dunavom. Da bi uspostavila protivtežu ruskom uticaju u regionu, Turska je posvećena obezbeđivanju unutrašnje bezbednosti i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore, a, naročito, Albanije, BiH i Makedonije. Za Tursku je važno da se osnaži pozicija Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, budući da je to obećavajući način za promovisanje islama u ovom regionu... Politički uticaj Turske u Srbiji i Crnoj Gori temelji se na muslimanskim zajednicama, te na nasleđu Otomanskog carstva... Kao zapadnobalkanske države, Srbija i Crna Gora deo su prve zone interesa u turskoj spoljnoj politici - piše u studiji KAS-a.

Novi Pazar uoči dolaska Erdogana - Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Oni ocenjuje da EU blisko sarađuje sa američkim institucijama i sledi iste ciljeve u Srbiji i Crnoj Gori, dok je “Rusija jasan rival Sjedinjenim Državama, što je naročito izraženo u vojnoj saradnji”.

- Ni Turska nije prijatelj SAD u ovom regionu. Pravoslavna crkva je moćan unutrašnjopolitički neprijatelj SAD... Rivali Ruske Federacije u Srbiji i Crnoj Gori su EU, SAD i Turska... U Srbiji, Rusija je podržana Pravoslavnom crkvom, proruskim stanovništvom i političarima iz različitih stranaka. Rusija će pokušati da iskaže svoj uticaj svuda gde ostali akteri ostave prazninu - zaključuje se u studiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sax

    21. septembar 2018 | 16:47

    SRBIJA JE RUSIJA!!!!!!!!!!

  • Boki

    21. septembar 2018 | 20:37

    Nemacka BND sluzba obucavala teroriste na Kosovu jos polovinom devedesetih, a sad nam pricaju kako neko hoce da nas neutralise. To bi bilo kao kad bi me neko prebio i onda me posle 3 dana upozorio da se pazim jer ima po kraju svakakvih ludaka.

  • Blok

    21. septembar 2018 | 17:29

    Hahaha...njima verujem 100% da su u pravu... dusebriznici..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA