Ambasador SAD pri odlasku sa Kosova otkrio šta Amerika očekuje od normalizacije odnosa između Beograda i Prištine

On je dodao da rešenje treba da bude održivo i prihvaćeno od građana obe strane, to jest da doprinese stabilnosti regiona

  • 1

Odlazeći ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet i da njegova zemlja neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto.

Postići sporazum koji je prihvatljiv i za Srbe i za Albance: Jasna poruka američkog ambasadora u Prištini

U intervjuu za Koha ditore, Delavi je rekao da njegova vlada neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje nema demokratski legitimitet, odnosno sve što eventualno bude dogovoreno u Briselu.

- Mislim da je stvar Skupštine (Kosova) da obezbedi demokratski legitimitet. Skupština, na žalost, nije bila u stanju da obezbedi 61 glas za sve što se odnosilo na dijalog - kazao je Delavi.

On je dodao da rešenje treba da bude održivo i prihvaćeno od građana obe strane, to jest da doprinese stabilnosti regiona.

- Mi nismo rekli da ćemo prihvatiti bilo kakvo rešenje... Mi smo rekli da ćemo razmotriti ponuđena rešenja i da ćemo izraziti naša uznemirenja, ako ih bude - kazao je Delavi.

Foto: European Forum Alpbach/Andrei Pungovschi

Govoreći o najavama i zakonima koji se odnose na transformaciju Bezbednosnih snaga (BSK) u Oružane snage Kosova, Delavi je rekao kako niko nije davao veću podršku BSK od SAD ali i dodao da nije bilo pogođeno pravo vreme kada je to objavljeno.

- Mislim da je sada značajno da lideri Kosova nastave da rade sa narodom i zajednicama i da objasne šta je to (što se predlaže) - kazao je američki ambasador.

On je dodao da je najvažnije da se manjinskim zajednicama jasno stavi do znanja da će te snage braniti sve, uključujući i manjinske zajednice.

Takođe je zatražio da povodom pitanja BSK bude daleko više konsultacija sa NATO.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    24. septembar 2018 | 14:46

    Чудно !!!Представник САД администрације се усуђује да помиње ДЕМОКРАТИЈУ !Покушавају да створе државу употребом осиромашеног уранијума и причају о демократији!?Они мисле да је још увек време каубоја .Уђе каубој у кафану и успут убије неколико особа да би он на миру попио виски .Нажалост ,то време још увек траје само се сада убија са томахавкама и осиромашеним уранијом,што ће рећи убијање је трајно, неограничено ! То је за њих демократија !!!!!Ф

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA