≫ 

Postići sporazum koji je prihvatljiv i za Srbe i za Albance: Jasna poruka američkog ambasadora u Prištini

Delavi je naglasio i da za SAD nije prihvatljivo nikakvo nasilje

  • 7

SAD se trenutno ne upuštaju u detalje sporazuma između Srbije i Kosova, ali zastupaju stav da treba postići sporazum koji će da bude održiv i koji će i Srbi i Albanci moći da prihvate, izjavio je danas odlazeći američki ambasador u Prištini Greg Delavi.

Brnabić ide na prijem kod Trampa: Šta sve premijerku Srbije očekuje u Njujorku

On je dodao da ipak postoje ograničenja sporazuma po pitanju onoga što su SAD spremne da prihvate

- Naša pozicija sada je da se ne upuštamo u detalje sporazuma. Pozicija SAD je da Kosovu i Srbiji obezbedi prostor da postignu neku vrstu sporazuma koji će da bude održiv i koji će svi moći da prihvate - rekao je Delavi u intervjuu za Kossev.

On je dodao da ne može da komentariše šta tačno taj sporazum sadrži.

- Svakako postoje ograničenja za ono za šta smo spremni da prihvatimo. I ukoliko postoji nacrt sporazuma s kojim nismo zadovoljni, sigurno ćemo izneti naše mišljenje - rekao je Delavi.

Greg Delavi - Foto: Facebook/kosovo.usembassy

On je rekao da je važno da dve strane pronađu neku vrstu "modus vivendija" za normalizaciju odnosa, i dodao da su razgovori predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija veoma važni.

Ocenio je i da kosovskoj pregovaračkoj strani trenutno nedostaje dodatni legitimitet za pregovore u Briselu, zbog čega smatra da je potreban veći stepen učešća u političkom procesu.

Delavi je naglasio i da za SAD nije prihvatljivo nikakvo nasilje.

- Protiv smo nasilja. Na Balkanu je bilo dovoljno nasilja. Stotine američkih vojnika su tu da zaštite ljude. Oni su ovde kako bi nasilje sprečili, ovde su da obezbede slobodu kretanja i sigurnu i bezbednu sredinu, a to je ogromna obaveza za nas i ove vojnike - rekao je američki diplomata.

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine bivše OVK, Delavi je rekao da je najvidljiviji pokazatelj kontinuirane podrške koju vlada SAD pruža Sudu to što je novi specijalni tužilac Džek Smit Amerikanac kojeg je američka vlada predložila.

VIDEO: Ovako je izgledala Vučićeva poslednja poseta Kosovu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robi

    21. septembar 2018 | 17:33

    Koji licemjer kaubojski, bombardovat Srbiju, otet im pokrajinu, ubacit bazu i pljackat rudnik bogat mineralima, i sad pricat o dogovorima. Izvinite se Srbiji za gresku u koracima i vratite sto je njeno. Prvo zakuhaju pa se vade na dobrotvore.

  • Duka

    21. septembar 2018 | 15:56

    Za srbe je prihvatljivo samo ono sto jeste po ustavu,da je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije sto i jeste. Oni to ne mogu niti da otudje niti da dele...

  • Zürich 043

    21. septembar 2018 | 16:59

    Sporazum prihvatljiv za ljudu u Srbiji i političare KiM nemože se definisati i naći,i jedni i drugi žele samo ono što je nemoguće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA