Beograd pokrenuo pitanje zaštite srpskih manastira na Kosovu: Briselu predstavljen konkretan plan (FOTO)

Priznat položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu i zaštita za objekte koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine, našao se među ključnim zahtevima

  • 0

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, naveo je da je srpska delegacija u Briselu pokrenula pitanje zaštite srpske kulturne i duhovne baštine na KiM.

Lukav potez ili nešto mnogo krupnije: Šta se zapravo krije iza Tačijevog odlikovanja braće Bitići? (VIDEO)

Priznat položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu i zaštita za objekte koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine, našao se među ključnim zahtevima Beograda tokom dijaloga o sveobuhvatnom rešenju za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Naglašen je i poseban zahtev da se SPC omogući da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom.

- Ne samo da je naša delegacija u Briselu je pokrenula pitanje zaštite srpske kulturne i duhovne baštine na KiM već je predsednik Vučić zvaničnicima EU predočio i sasvim konkretan plan koji našoj crkvi garantuje apsolutnu zaštitu. O tome je predsednik, uostalom, i javno govorio u obraćanju građanima 7. avgusta ove godine - napisao je on na Tviteru.

On je odgovorio arhimandritu Srpske pravoslavne crkve i igumanu manastira Visoki Dečani, Savi Janjiću, na tvrdnje da se, prema njegovim izvorima bliskih EU, o ovoj temi u Briselu nije nikada razgovaralo.

U Specijalne zaštitne zone srpske baštine potpadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, koji su pod zaštitom Uneska, ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu, kao i srednjovekovni most Vojnovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjovekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA