Postići dogovor, inače postoji rizik da ćemo izgubiti još jednu deceniju: Tači strahuje od zamrznutog konflikta i statusa kvo

- Iako su šanse veoma tanke, ipak postoji dobar impuls i mogućnost za dogovor oko postizanja istorijskog sporazuma između dve države koji će voditi ka prosperitetu i jačanju veza sa EU - rekao je on na Svetskom ekonomskom forumu "Strateški dijalog za Zapadni Balkan"

Predsednik privremenih institucija na Kosovu Hašim Tači, učestvovao je na Svetskom ekonomskom forumu "Strateški dijalog za Zapadni Balkan" u Ženevi, gde je govorio o uspostavljanju granica sa Srbijom.

Ovo je godina u kojoj ćemo priznati Kosovo kao pokrajinu Srbije: Jasna poruka premijerke Brnabić u Švajcarskoj

On je rekao da postoji mala šansa za dogovor oko granica, uključujući demarkaciju granice duge 400 kilometara, u narednom periodu, ali da bi takvu šansu trebalo iskoristiti jer bi se u suprotnom izgubila još jedna decenija.

- Iako su šanse veoma tanke, ipak postoji dobar impuls i mogućnost za dogovor oko postizanja istorijskog sporazuma između dve države koji će voditi ka prosperitetu i jačanju veza sa EU, kao i punopravno međudržavno priznanje države Kosovo - rekao je Tači.

On je dodao da razume da kritike postoje, ali da je njegov odgovor da ne smemo dozvoliti da se ova prilika propusti jer bi smo tako rizikovali još jednu deceniju bez jasne perspektive, zamrznutog konflikta i statusa kvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    2. oktobar 2018 | 16:40

    Niko nema pravo da tu juznu pokrajinu nazove drzavom kosovo jer je protivupalno i ne moze se krsiti ustav Srbije ..niko

  • Janica

    2. oktobar 2018 | 22:24

    Da li moze da se vec jednom zapamti to da Srbija nece nikada priznati Kosovo!!!

  • aca

    2. oktobar 2018 | 16:37

    Predsednik vodi mudru politiku kojom se bori i zalaze za što bolje rešenje ovog teškog pitanja i omogući što bolje uslove Srbima na KiM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA