Imam pravo na stav u vezi sa Kosovom, svidelo se to nekome ili ne: Komšić nastavlja o prekrajanju granica, Pacoli ga podržava (FOTO)

- BiH ima obavezu da barem nešto u međuvremenu uradi kako bi olakšala komunikaciju svojih državljana i "građana i građanki Kosova" - izjavio je član Predsedništva BiH

  • 24

Novoizabrani član Predsedništva BIH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je da je njegov stav o tome da Kosovo vidi kao nezavisnu državu izazvao određenu "gužvu" u Beogradu, ali ponavlja da je to njegov stav i da na njega ima pravo "svidelo se to nekome ili ne".

Član Predsedništva BiH bi da određuje granice Srbije! Komšić nastavlja sa provokacijama: Ako smo mi nestabilni, neće biti dobro ni njima

Bosna i Hercegovina, s obzirom na konstituciju Predsedništva BiH, neće sigurno priznati Kosovo - istakao je Komšić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je, međutim, konstatovao da BiH ima obavezu da barem nešto u međuvremenu uradi kako bi olakšala komunikaciju svojih državljana i "građana i građanki Kosova".

- Kad je već to Srbija uradila, nema nikakvog razloga da mi to ne uradimo. Ali očigledno ovde u BiH ima mnogo ljudi, pogotovo u politici, koji bi da budu veći katolici od samog pape - rekao je Komšić.

Na pitanje kako će sarađivati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, budući da BiH sa Srbijom ima otvoreno pitanje državne granice, Komšić kaže da to ima i sa Hrvatskom.

BiH neće priznati Kosovo, ali ima obavezu da nešto u međuvremenu uradi kako bi olakšala komunikaciju svojih državljana i građana i građanki Kosova-Printskrin: Youtube/TV N1

- Mi poštujemo i Hrvatsku i Srbiju i očekujemo isto od njih. Ako bude takvog stava, ako to bude takav nastup i takav odgovor iz Zagreba i Beograda sarađivaćemo odlično, verujte - poručuje Komšić.

On kaže i da ne želi bilo kakvu vrstu konflikta, niti zategnutih odnosa, ali da se neke stvari moraju poštovati.

- Mora se poštovati ova zemlja, moraju se poštovati njene granice, mora se poštovati naše dostojanstvo kakvi god da smo - zaključio je Komšić.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, "potdravio je" stav Željka Komšića, o KiM i na svom Fejsbuku naglasio da iako je reč o ličnom stavu člana Predsedništva BiH, u pitanju je "vrlo pragmatično mišljenje".

- Iako je ovo lični stav Željka Komšića, Republika Kosovo, građani i njeno rukovodstvo, prepoznaju da postoji snažna politička volja u Bosni i Hercegovini u vezi sa potrebom priznavanja i partnerstva između naše dve zemlje. Međutim, to ne znači da je ovo formalan čin priznavanja Bosne i Hercegovine nezavisnosti Kosova. Komšićeva pozicija je pragmatična, jer većina zemalja i građana zapadnog Balkana teži ka integraciji i saradnji naših zemalja - stoji u poruci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je ranije povodom izjave Komšića da je za njega Kosovo nezavisno, da je ponekad bolje prećutati i da želi odgovorno da gradi odnose sa BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je ponekad bolje prećutati i da želi odgovorno da gradi odnose sa BiH-Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Želim da na odgovoran način pristupam izgradnji odnosa u regionu i odnosa sa BiH. Bolje je ponekad prećutati. Manje štete u budućnosti - ukazao je Vučić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić na izjavu Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država rekao je da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose i da će izazvati recipročnu reakciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MVP

    13. oktobar 2018 | 14:57

    Dao veru za veceru, jadan li si, Komsicu i bedan, a da li si toga svestan, nisi.

  • David

    13. oktobar 2018 | 14:42

    Ima i Srbija pravo na svoj stav a to je da je KOSOVO SRBIJA uvek bilo i uvek bice! A za tvoj stav nas apsolutno boli uvo..

  • Dux

    13. oktobar 2018 | 17:35

    Tacno je da Komsic ima pravo na svoj stav o Kosovu, takodje i srpski politicari trebaju imati stav o Republici Srpskoj. Jednostavno, zar ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA