≫ 

U Skupštini Srbije još utvrđuju dnevni red, deo opozicije napustio salu

U tom trenutku Arsić je rekao da elektronski sistem radi i utvrdili su da takav anketni odbor nije dobio podršku poslanika - rekla je Videnović

  • 3

Poslanica DS Maja Videnović rekla je danas novinarima da poslanici dela opozicije neće učestvovati u daljem radu sednice Skupštine Srbije, jer, kako kaže, predsedavajući Veroljub Arsić (SNS) onemogućava njihove predstavnike da govore, a veruje i da ne postoji kvorum za rad.

Radulović u Skupštini kao u kafani: Otvorio jogurt, zagrizao sendvič, pa zatražio pauzu (FOTO)

Konferenciji su pored demokrata prisustvovali poslanici iz poslaničkih klubova Nova Srbija - Pokret za spas Srbije, SDS-Narodna stranka, samostalni poslanici koji su napustili salu, ali i Dosta je bilo i Dveri, koji su, kako se kasnije videlo, ostali.

Videnović je novinarima rekla da je predsedavajući tokom čitavog dana pokušavao da na najbrutalniji način zloupotrebi Poslovnik Narodne skupštine i da ućutka poslanike opozicije.

Objasnila je da je Arsić, kada većina nije imala kvorum, našao “lažno” i “kreativno” rešenje rekavši da elektronski sistem ne radi, te je utvrđivanje kvoruma obavljeno tako što su zaposleni u skupštini prebrojavali poslanike.

Oni su, kaže Videnović, utvrdili da kvorum postoji, a onda je, prema njenim rečima, opozicija tražila da se na isti način utvrdi ko je podržao njen predlog da se formira anketni odbor radi utvrđivanja činjenica o “prebijanju novinara u danu inauguracije predsednika”

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

- U tom trenutku Arsić je rekao da elektronski sistem radi i utvrdili su da takav anketni odbor nije dobio podršku poslanika - rekla je Videnović.

Ona smatra da je to još “jedan neuspešan pokušaj da SNS ućutka predstavnike građana iz opozicije i da će oni napustiti sednicu jer neće da učestvuju u toj igrariji”.

Poslanik DS Balša Božović izjavio je da mu predsedavajući parlamenta Veroljub Arsić nije omogućio da postavi poslaničko pitanje u vezi sa smenom direktora drame u Narodnom pozorištu.

Božović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je pokušao da postavi pitanje o opštem stanju u kulturi i o svojevrsnom "razgraničenju sa pristojnošću", jer se, kako kaže, dogodila smena direktora drame Željka Hubača, ali mu je na pominjanje njegovog imena, tvrdi, isključen mikrofon.

Kubač je, navodi Božović, osvojio 107 nagrada na raznim festivalima i jedan je od najuspešnijih direktora drame u istoriji Narodnog pozorišta.

Inače, poslanici su sa utvrđivanjem dnevnog reda počeli oko 11.30 časova.

Foto: Telegraf

Među predlozima za dopunu dnevnog reda, kojih ima oko 200, su, između ostalog, predlog zakona o dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika.

Opozicija traži da se u dnevni red uvrsti Anketni odbor Narodne skupštine radi utvrđivanja okolnosti u vezi sa dešavanjima tokom sprovođenja beogradskih izbora, kao i za utvrđivanje okolnosti u vezi sa rušenjem objekata u Savamali.

Anketne odbore predlažu i poslanici vlasti, a poslanik na listi SNS Marijan Rističević traži da on utvrdi činjenice u vezi sa posetama određenih ekstremističkih organizacija i pojedinaca parlamentu.

Traže i da se ispitaju “afere” s kojima je povezan bivši predsednik opštine Smederevska Palanka, a sada narodni poslanik DS Radoslav Milojičić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anita

    16. oktobar 2018 | 18:29

    Pitala bih taj deo opozije, zasto oni uopste dobijaju poslanicke plate ?!

  • stevan

    16. oktobar 2018 | 17:16

    Skupstinska govornica je tu da se iznose argumenti,cinjenice i amadmani.zasto ne postovati red i rad skupstine i njenih organa?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA