Zukorlić: Aćif-efendija je naš heroj!

"Bošnjaci su jedini narod u Evropi koji nikada nije imao fašističku niti bilo koju srodnu ideologiju i svaki pokušaj da se to Bošnjacima spočitava je izmišljotina", tvrdi vrhovni poglavar IZ u Srbiji

  • 4

Bošnjaci su jedini narod u Evropi koji nikada nije imao fašističku niti bilo koju srodnu ideologiju i svaki pokušaj da se to Bošnjacima spočitava je izmišljotina i nije osnovano, istakao je vrhovni poglavar IZ u Srbiji muftija Muamer Zukorlić na Festivalu islama, održanom povodom meseca posta Ramazana.

- Želim da istaknem da je Aćif-efendija naš heroj. On je organizovao odbranu ovog grada od četnika i da nije bilo te odbrane, Bošnjaka bi danas bilo kao u Priboju, Novoj Varoši i Pljevljima - kaže on.

Zukorlić navodi da mu "to dobro nikada nećemo zaboraviti i nećemo prihvatiti ni od koga da čini ono što su činili decenijama".

- Ako postoje neki elementi kolaboracije sa nemačkim okupatorom, svi znaju i prijatelji i neprijatelji da nije bilo nijednog elementa ideološke kolaboracije, već da se radilo o najnužnijem preživljavanju gde su se naši prvaci na čelu sa Aćif-efendijom borili svim mogućim sredstvima da ovaj narod sačuvaju. Oni koji se odriču Aćif-efendije, oni sa nama nemaju ništa. Oni su se odrekli naše vere, naše kulture, nacije i tradicije - naglasio je muftija Zukorlić.

On je pozvao Srbe i sve druge narode na Balkanu da zajednički grade sadašnjost i budućnost, jer "mesta ima dovoljno, ali sreću i budućnost možemo graditi samo ukoliko se međusobno poštujemo".

- Nama Bošnjacima se osporava i država i teritorija i vera i kultura i nacija. Za naše razumevanje istorije, za našu tradiciju, za naše vrednosti i naš nacionalni identitet nećemo pitati nikoga, niti ćemo ikoga pitati da li nas priznaje ili ne priznaje - poručio je muftija Zukorlić.

Podsetimo, u javnosti je kao skandal okarakterisano prisustvo ministra u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina otkrivanju table Aćif-efendiji, koga su partizani streljali 1945. zbog ubistva 7.000 Srba.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krivaja95

    15. avgust 2012 | 13:01

    dace Bog da vas i bude toliko koliko vas ima u N.Varosi,samo ako tako nastavis politicaru smrdljivi.Zbog takvih kao sto si ti ljudi sve manje vole muslimane.I nikada ne moj da zaboravis 11.7.1995.......

  • redaradi

    15. avgust 2012 | 09:01

    Jel? A Handzar divizija? Evol link Zuki da se malo podsetis... http://en.m.wikipedia.org/wiki/13th_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Handschar_(1st_Croatian)

  • filip

    16. avgust 2012 | 22:34

    SLUSAJ TI "krvaja95" TI SI DEBIL,STO BI MRZEO MUSLINANE ZBOG NjEGA J..O TE ON?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA