DA LI ĆE IVICA POSLUŠATI OLANDA: Kad treba da štede, srpski političari ne bi da liče na Francuze!

Dok većina Dačićevog kabineta ćuti na temu ukidanja povlastica, Velimir Ilić tvrdi da bi ministri "bankrotirali" da moraju da plaćaju benzin iz svog džepa. S druge strane, stručnjaci smatraju da će srpska Vlada morati da uvede rigoroznije mere od Francuske

  • 2

Uživamo u francuskim poljupcima, volimo njihove parfeme, ali nismo baš spremni da ih iskopiramo i u modelima uštede, kojima bi trebalo da izađemo iz krize. Iako su u kampanji obećavali rigorozne mere štednje na svim nivoima, srpski političari na vlasti, čini se, i nisu mnogo zainteresovani da krenu stopama novoizabranog predsednika Francuske Fransoa Olanda, koji je drastičnim merama napravio pravi bum u jednoj od najjačih zemalja EU.

Na pitanje da li bi naši ministri bili spremni na to da, poput Olanda, ukinu službena vozila, povećaju porez tajkunskim porodicama i ukinu Vladine medije, većina njih ostala je nema ili bez konkretnog odgovora.

Jedan od onih koji je pristao da govori, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, kaže da su Srbiji svakako potrebne efektivne mere, te da bi mogle da se uvedu, ali do određenih granica, jer je situacija u Francuskoj ipak drugačija.

- Što se nas tiče, može, ali kada preračunam obaveze koje imam u toku dana, meni je veća potrošnja goriva nego što mi je plata (100.000 dinara, prim. aut.). Drugačije je razgovarati u državama u kojima su poslanici i funkcioneri mnogo bolje plaćeni. Nisam uzeo ništa od Vlade, ni stan, ni bilo šta drugo. Ako treba još sam da plaćam gorivo, onda sam totalno "bankrot ministar" - kaže Ilić.

Kada je reč o oporezivanju porodica koje imaju profit godišnje više od pet miiona evra, Ilić kaže da bi za takve mere u Srbiji sigurno bilo sluha, ali pita "ko to ima toliki prihod kod nas".

- Kod nas su maksimalno oporezovani i oni koji imaju izuzetno mala primanja. Srbija mora da ima više bogatih privrednika koji su pošteno stekli svoj kapital, jer onaj ko nema, a to je 70 odsto građana, nema od čega da plati. Kod nas je najbitnije pitanje da ljude zaposlimo, da svi izmiruju obaveze i samam tim će biti i punija kasa. Go se skidati ne može - poručio je Ilić.

Ekonomista Miloje Kanjevac kaže da nije do tančina proučio Olandove mere, ali kao da je "njega slušao".

- Ono što Srbija najpre treba da uradi po pitanju uštede je da smanji administraciju po principu "dva da odu, jedan da ostane". Daj Bože da naši urade isto što i Oland, ali nešto nisam siguran. Svaka Vlada priča jedno na početku mandata, o kampanji da ni ne pričam, a posle se to nekako zaboravi. Dok svako ko dođe na vlast zaposli troje svojih, pa namiri koalicione partnere, ne ostane mnogo mesta za mere uštede - kaže Kanjevac, i dodaje da će i ukidanje službenih automobila ići teško jer naš narod voli "državno".

Profesor Zoran Stojiljković, predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije, smatra da će vlada "htela ne htela" morati da reaguje merama koje su čak radikalnije od Olandovih.

- Margine siromaštva kod nas su daleko raširenije, i Vlada će svakako morati da poštuje osnovne ekonomske zakonitosti, a da zaista zaštiti interese onih koji su u zoni siromaštva. Koalicija gornjih i srednjih slojeva tajkuna će morati da se optereti, ali opreznije. Kada previše dignete poreze, kapital beži u druge zemlje - kazao je Stoiljković.

On takođe ističe da je problem u državnim pozicijama i funkcijama koje se "široko dele", a kojih prema podacima Agencije, ima oko 20. 000, i da svi oni koji su pozivali na smanjenje administracije, kad dođu na vlast kažu da to baš i ne bi bila značajna ušteda.

- Nije zaista reč samo o ukudanju službenih vozila, nepotrebnih putovanja funkcionera specijalnim linijama i slično. To bi, međutim, simbolično poslalo poruku spremnosti države da reši problem i sprovede racionalizaciju i modrnizaciju javne uprave. Nikako nije rešenje, koje je predložio jedan od zvaničnika da na putovanje sa političarima ide i po jedan privrednik koji bi sve to platio, jer to miriše na korupciju - zaključio je Stojiljković.

Od premijera Ivice Dačića, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića tokom dana nismo dobili odgovore o Olandovim merama u Srbiji.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mocapavlovic

    2. septembar 2012 | 15:08

    orlandu je lako negovi podanici su francuzi a sta da radi dacic sa nama srbima moze samo da place ja bih licno voleo da nesto makar pokusa ali cisto sumljam u upesnost poduhvata

  • aaa

    1. septembar 2012 | 11:42

    Mater vam vasu. A mi mozemo sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA