DAO DOMAĆI DAČIĆU: Kako je Oland preporodio Francusku!

Francuski predsednik snizio plate državnim službenicima za 25 odsto, ukinuo službena vozila i pomoć Crkvi, kao i državne novine, fondacije i izdavačke kuće, drastično oporezovao bogate porodice. Rezultat: inflacija ne postoji, produktivnost prvi put skočila u poslednje tri godine

  • 5

Kako se bližimo ispunjenju "prvih sto dana" srpske Vlade koju predvodi socijalista Ivica Dačić, ne možemo, a da se ne osvrnemo na jednog drugog socijalistu - novoizabranog predsednika Francuske Republike, koji je upravo ovih dana uspunio taj rok koji mediji i opozicija daju svakoj novoj vlasti.

Zbog čega biramo upravo Fransou Olanda? Jednostavno je: vetrovi koje on pokreće iz Pariza poslednjih meseci duvaju sve jače i izazivaju jezu čitavoj Evropi, koja počinje da drhti od promena koje dokazuju da je drugačiji svet ipak moguć i da je dovoljna samo volja da se stvari menjaju na bolje.

Olandova Vlada je zato idealna za poređenje s bilo kojom srpskom vladom, barem u poslednjih 20 godina. Šta je, dakle, Fransoa Oland učinio otkako je zaseo u Jelisejsku palatu?

Ukinuo je protokolarna vozila u potpunosti (dakle, više ne postoje!) i prodao ih na javnoj aukciji, a sav prihod namenjen je za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima francuske prestonice.

Pored toga, ukinuo je službena vozila svim državnim preduzećima. Oland veruje da svaki privrednik koji zarađuje 600.000 evra godišnje ili više može da kupi automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran - u svakom slučaju, tip čoveka kakav nijednom državnom preduzeću ne treba.

Na ovaj način je dobio 345 miliona evra, koji su od 15. avgusta počeli da se investiraju u nove istraživačke institute modernih tehnologija, čime je zaposlio 2.560 mladih naučnih istraživača.

Hitnim predsedničkim dekretom za 75 odsto je povećao porez svim porodicama, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje pet miliona evra. Zamislite da to neko uradi kod nas? Ovim se potpuno obesmišljava prepisivanje imovine na supruge i decu. Genijalno, a jednostavno, morate priznati.

Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni budžet koji je zatekao kada je preuzeo funkciju od Sarkozija, ove godine će zaposliti 59.870 obrazovanih kadrova, a od 1. septembra 6.900 i od 1. oktobra još 12.500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.

Idemo dalje.

Crkvi je ukinuo pomoć u iznosu od 2,3 milijarde evra, kojima je Rimokatolička crkva finansirala privatne liceume i škole. To je novac kojim će se graditi 4.500 državnih dečjih vrtića i 3.600 osnovnih škola.

Uveo je i poreske olakšice na “bonus kulture”, na primer, bibliotekama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva diplomirana stručnjaka biće sasvim oslobođeni poreza.

Ukinuo je vladine i državne novine, revije, fondacije i izdavačke kuće, zamenivši ih klubovima ili zadrugama koje promovišu razvoj preduzetništva s većom dodatnom vrednošću.

Bankama koje investiraju razvoj domaće privrede daće poreske olakšice, a bankama koje se bave samo novčanim transakcijama povećaće poreze.

Snizio je plate svim državnim službenicima za 25%, do 33% poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima, koji zarađuju više od 800.000 evra godišnje – za 40%! Pritom, sebi je smanjio platu za celih 30 odsto!

S četiri milijarde uštede finansiraće socijalne kategorije: samohrane majke će imati olakšice za prvih pet detetovih godina, a druge, s malo starijom decom, tri godine; dobijaće redovan zajamčeni dohodak, a sve navedeno ne dotiče ni jedan cent iz državnog budžeta!

Na kraju, pozvao je sve ministre da ne letuju van Francuske. Nije baš da može da im zabrani, ali ih je svakako izložio velikom pritisku javnosti ukoliko odluče suprotno.

Rezultati su jasni: inflacija ne postoji, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u poslednje tri godine.

Čekamo reakciju naših političara na ovaj domaći zadatak koji je dao novi predsednik Francuske Republike.

Čekamo strpljivo, za sada.

(Telegraf.rs / Izvor: Depo.ba / Blin / Delo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA