UMETNICI O KOLAREVIĆEVOJ "LISTI ZA ODSTREL": Smenite pomoćnika ministra kulture!

Nakon što je pomoćnik ministra Dragan Kolarević u autorskom tekstu ljude iz kulture koji su podržali Tadića i Jovanovića nazvao "nosiocima i izvršiocima pogubne antisrpske politike u Srbiji", usledile su reakcije...

  • 4

Proslavljeni srpski dramski i muzički umetnici oštro su reagovali na tekst pomoćnika ministra kulture Dragana Kolarevića "Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak". Zbog Kolarovićeve "liste za odstrel" više od dvadeset istaknutih ljudi, koje zbog podrške liderima DS i LDP Borisu Tadiću i Čedomiru Jovanoviću, označava kao one koji su "nosioci i izvršioci pogubne antisrpske politike" i poređenja pozorišta sa ludnicom, dramski umetnici su saglasni u oceni da Kolareviću nije mesto u Ministrastvu kulture.

- Dragan Kolarević je devedesetih godina bio jedan od važnih stubova sistema Slobodana Miloševića, u ulozi jednog od urednika RTS-a, koji je kreirao tadašnji program RTS-a, od informativnog do kulturnog. Godine 1999. u redakciju tadašnjeg beogradskog programa stigao je dopis u kome su se nalazili, slovom i brojem, dvadeset umetnika ili kulturnih poslenika koji su mogli imati pristup programima RTS-a. Godinu dana posle toga mislili smo da su spontano, pošto nikada nije zvanično napravljena lustracija ljudi koji zbog svog nacionalfašističkog načina razmišljanja i delovanja u proteklom periodu ne bi više nikada smeli da se svojim iskazima ili delom pojavljuju u javnosti, nestali iz naših života. Ne pada mi na pamet da komentarišem moždanu dijareju konkretnog čoveka, ali sam očajna da je takav "tipus" ponovo dobio značajno mesto u kulturi moje nacije. Mislim da tog čoveka hitno treba ukloniti sa tog položaja i javne sfere naših života zarad golog opstanka nacije van mentalnih institucija - kaže za Telegraf glumica i direktorka Dečijeg kulturnog centra Olivera Ježina.

Pomoćnik ministra kulture, inače zadužen za medije i informisanje, u autorskom tekstu objavljenom polovinom avgusta, kritikovao je stanje na srpskoj "dramskoj sceni" a zatim i imenima i prezimenima nabrojao "krivce".

- Ko su nosioci i izvršioci pogubne atisrpske politike u Srbiji? Da li su to oni koji su dali nedvosmislenu podršku Tadiću i Jovanoviću na proteklim i svim prethodnim izborima? Podršku Tadiću su dali: Zdravko Čolić, Momčilo Bajagić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Mira Banjac, Gordan Kičić, Branislav Trifunović, Radoš Bajić, Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Branko Cvejić, Tihomir Stanić, Lazar Ristovski, Dara Đokić, Goran Šušljik, Tamara Vučković, Milica Mihajlović, Slobodan Boda Ninković, Miroslav Momčilović, Jagoš Marković, Nataša Ninković, Srdan Golubović, Vjera Mujović, Tanja Mandić Rigonat, Milena Šešić itd. Zaboravih Biljanu Srbljanović, uvrediće se, a primećuje se da nema mnogih koji su mu na prošlim izborima dali podršku. Da li brod tone? - piše Kolarević.

Spisak se tu ne završava jer pomoćnik ministra nabraja još jednu grupu umetnika, onih koji su na majskim izborima podržali lidera LDP.

- Podršku Čedomilju (nije greška) Jovanoviću, koji podržava nezavisno Kosovo i smatra da je RS genocidna tvorevina, svesrdno su dali: Jovan Ćirilov, Lazar Stojanović, Srđan Gojković Gile, Timoti Džon Bajfort, Dušan Ercegovac, Lena Bogdanović, Đorđe Pavlov, Stevan Filipović, Olivera Ježina, Alek Conić, Seka Sablić, Bora Todorović, Puriša Đorđević, Svetislav Basara, Miljenko Dereta, Dragan Velikić, Maja Mičić, Jelena Milić, Dunja Ilić itd - piše u Kolarevićevom tekstu.

Mnogi "prozvani" umetnici bili su, u najmanju ruku, šokirani ovakvim stavovima ali još više činjenicom da se čovek koji srpsko pozorište poredi sa ludnicom nalazi na tako visokoj funkciji u Ministarstvu kulture.

LEČIĆ: ISKLJUČIVOST JE ODLIKA AUTSAJDERA

Glumac Branislav Lečić, nekadašnji ministar kulture, kaže za Telegraf da je kulturna revolucija koja stvara nove podele, izgubljen slučaj.

- Kulturna revolucija u Srbiji zaista treba da se desi, ali duhovne prirode, i uz uvažavanje različitih mišljenja. Ovakav tekst je usmeren na sitno politikanstvo i lično pozicioniranje. Gospodinu koji ga je pisao ja postavljam pitanje: 'Šta ako sada ja navijam za Tomislava Nikolića?'. Jer on je predsednik zemlje koju volim i predstavlja instituciju koju poštujem. Da li sam i dalje izdajnik ili nešto drugo? - kaže istaknuti glumac.

On za naš portal dodaje da isključivost ne priliči istaknutom funkcioneru.

- Vreme je da naučimo da osoba na javnoj funkciji nema pravo na iznošenje ličnog mišljenja. Danas su nam najmanje potrebne ovakve isključivosti jer isključivost je odlika hendikepiranih i autsajdera - poručuje Lečić.

DERETA: ONOME KO TAKO MISLI NIJE MESTO U MINISTARSTVU KULTURE

Reditelj Miljenko Dereta, koji je podržao lidera LDP Čedomira Jovanovića, kaže za Telegraf da je najlošije o Srbiji rekao upravo Kolarević.

Niko od nas nabrojanih u tom tekstu nikada nije ni pomislio, a kamoli rekao nešto toliko loše o Srbiji, koliko je lošeg rekao autor pomenutog teksta. Radi se o čoveku koji je ograničen u svojim etničkim granicama i revanšizmu. Ali, mene više brine to što je ova vlada tako odgovornu funkciju poverila takvom čoveku. Neko ko misli tako nema šta da traži ni u jednoj instituciji kulture, a ponajmanje ne u Ministarstvu - rekao je Dereta.

Osim o glumcima, rediteljima i muzičarima, Kolarević se krajnje kritički osrvnuo i na srpska pozorišta.

- U državna pozorišta odavno ne idem jer nisam mazohista. Ne gledam domaće filmove. Bilo koji pacijent sa Guberevca ili neke druge klinike za ljude pomerenog uma duhovno je uravnoteženiji od autora i aktera dela koja se tamo igraju i prikazuju - piše na početku Kolarevićevog teksta.

GILE: ŠTA JE SLEDEĆE, ODREDI PRAVEDNIKA?

Frontmen benda "Električni orgazam" Srđan Gojković Gile kaže da se ne uzbuđuje previše zbog Kolarevićevih prozivki, kao i da mu se sviđa društvo u kojem se našao.

- Ja imam sasvim drugačije mišljenje od autora tog teksta i čini mi se da je to samo jeftin pokušaj da se preko noći dobije na popularnosti. Neverovatno je da se ljudi koji su učinili najviše za našu kulturu, proglašavaju za najveće neprijatelje. Čudi me da na tom spisku nisu navedene i naše adrese i brojevi telefona. Šta je sledeće, odredi "pravednika" koji nas kontrolišu? - rekao je Gile za Telegraf.

ILIĆ: KO JE TAJ KOLAREVIĆ? BUDALA!

Pevač Miroslav Ilić, koji je od nas saznao za Kolarevićev spisak, prvo nas je zamolio da mu ponovimo ime pomoćnika ministra, a zatim i formulaciju "nosioci i izvršioci pogubne antisrpske politike u Srbiji", nakon čega je kratko rekao:

- Ma, budala! Napiši da je to moj komentar.

MINISTARSTVO: NE OBRAČUNAVAMO SE SA NEISTOMIŠLJENICIMA

- Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je tekst Dragana Kolarevića koji je objavljen još 13. avgusta na sajtu Novog Standarda, a napisan u junu 2012. godine, njegov lični stav na koji ima pravo kao građanin koji tada nije bio u radnom odnosu u Ministarstvu. Stoga ne stoji tvrdnja da je to pokušaj nove vlasti da se obračuna sa neistomišljenicima - rekli su iz Ministarstva za  Telegraf.

(A. Novaković - M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slavko radovanovic

    7. septembar 2012 | 00:59

    Nešto mi pade na pamet.Prije ravno 2o godina na televiziji je objavljen nastup svih hrvatskih kulturnih radnika/glumaca,muzicara i pisaca,rezisera/ i to bas svih kako zajednički nastupaju i pjevaju borbi za samostalnost hrvatske.Niko iz Hrvatske nije osporio taj čin.I Hrvatska je samostalna i suverena.Zasto je problem da se srpski umjetnici bar uzdrzavaju od podrske politici koja unistava ne samo Srbiju nego i cijeli srpski narod.Čudio sam se i samo Bori Todorovicu koji javno podrzava Čedu Jovanovica koji je zato da se Kosovo preda okupatorima i koji tvrdi da je Republika Srpska genocidna tvorevina.Izvinite mi iz Republike Srpske ne mozemo to prihvatiti.A onda mi pade na pamet da je sestra Bore Todorevica bila udata za Bojana Stupicu koji je poslije Drugog svjetskog rata dosao u Srbiju da preko Jugoslovneskog dramskog siri jugoslovenstvo.Nije to učinio u Zagrebu.Jer po programu Josipa Broza trebalo je inistiti srpstvo.I mozda je to zaista učinjeno.MOzda je ovo taj dokaz.Na stranu da je glupo praviti bilo kakve spiskove.Postojili bilo kakav nacin da se nas narod odbrani od sveopste najezde na njega a da se to ne nazove fasizmom.Pa sada ispade da je svaki srbin veci fasista od Hitlera smog.

  • ОБИЛИЋ

    7. septembar 2012 | 08:20

    Ако су Вам ова тројца са слике и Мирослав Илић уметници онда треба сви Ви који сте у тој екипи угрожених уметника одмах да се убијете. А да постоје уметници који раде за нацисте, постоје.

  • Brut Sin

    7. septembar 2012 | 10:05

    @ OBILIC, slavko radovanovic: Vi ste nacisti, a ne navedeni sa spiska ili političari koje su podržavali! Čim postoji spisak nepodobnih (nema veze kakvi su umetnici), samo zato što podržavaju neku drugu stranku, sledi: linč, radni logori, zabrana stranke (a to za mnoge izgleda nisu nacističke metode). Nema veze što je to lično mišljenje, to (čitaj Koljarević) nije za rad u ministarstvu (bilo kom)!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA