Tadić: Sa Đilasom i Pajtićem opstanak DS-a neizvestan! (VIDEO)

"Za preuzimanje uticaja u Demokratskoj stranci zainteresovani su i predstavnici krupnog kapitala", tvrdi predsednik demokrata, navodeći da Miroslav Mišković ima interes da se umeša u politiku

  • 3

Sa Draganom Ðilasom i Bojanom Pajtićem na čelu, stranka će ići u pravcu konfederalizacije i biće dovedena u pitanje, rekao je je predsednik Demokratske stranke Boris Tadić i naveo da trijumvirat ne može da vodi stranku.

Tadić je istakao da je na novi izazov u DS morao da reaguje kandidaturom za predsednika, iako je još 20. maja imao nameru da podnese ostavku na to mesto. On je dodao da ima odgovornost da kandidaturom spreči negativni trend u DS, koji je, kako kaže, očigledan.

- DS nije privatno vlasništvo, niti akcionarski klub, ona je nacionalna institucija i stvari se u njoj moraju odvijati drugačije nego u bilo kom poslovnom klubu - rekao je Tadić.

Na pitanje da li je očekivao da će Ðilas da se kandiduje za mesto predsednika, Tadić je odgovorio potvrdno.

- Očekivao sam da on bude kandidat za predsednika stranke, jer sam ga ja doveo u stranku sa namerom da bude jedan od kandidata. Nije bio jedini u tom vremenu, tu su i Pajtić, Šutanovac, Petrović i drugi koji su bili realisitični za preuzimanje uloge koju sam imao i u svakom slučaju spremao sam nekog od naslednika ko god bio – rekao je on.

On je objasnio da je i delegatski proces demokratski i da ima prednosti, jer se selektuju birači koji su "visoko kvalitetni", ali da je mana što ne učestvuju svi i što je u tom sistemu veći uticaj "struktura, nomenklatura", dok na neposrednim izborima nema nikakvih uticaja, osim putem kampanje.

Na pitanje ko je vodio kampanju protiv njega, Tadić je odgovorio da su u pitanju oni koji "očigledno imaju određene političke ambicije".

- Nema dileme da je Ðilas jedan od onih koji je svojim pismom pokrenuo takvu kampanju, nema dileme da je kampanju pokrenuo i Vuk Jeremić svojim potpuno neadekvatnim reagovanjem na sednicu Predsedništva DS u vezi troškova oko kancelarije u Njujorku, ali nema dileme da su se u tu kampanju uključili i neki drugi ljudi iz DS, Goran Vesić i svi drugi - naveo je Tadić.

On je dodao da su za preuzimanje uticaja u DS zainteresovani i predstavnici krupnog kapitala.

- Najveći predstavnici krupnog kapitala, Miroslav Mišković i njemu slični, imaju interes da se umešaju u politiku i to je njihovo legitmno pravo, a moje je da to istaknem. Oni nikada nisu mogli da priđu državi i predsedniku Srbije na način koji su to radili prethodnih godina. Ovo je bio prvi put da im to nije bilo dozvoljeno i da su morali da uđu u redovnu proceduru zaštite ekonomskih interesa - naveo je lider DS.

Tadić je kazao i da je zadovoljan što su se predstavnici krupnog kapitala na majskim izborima "našli na protivničkoj strani u političkom smislu".

(Telegraf.rs / Tanjug, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • heijum

    10. septembar 2012 | 13:38

    borise preuzmi odgovornost za svoje greske jednom u zivotu.

  • vlada

    10. septembar 2012 | 12:52

    ha-ha-ha,nacionalna institucija?! Sa ovakvim likovima?

  • Aleksej

    10. septembar 2012 | 16:44

    "Nacionalna institucija" - Dobro bre, da l' imate imalo mozga ili mislite da su Srbi budale pa vam veruju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA