Parlament o rebalansu budžeta i povećanju PDV-a

Na dnevnom redu vanrednog skupštinskog zasedanja nalazi se paket finansijskih zakona koji treba da doprinese smanjenju budžetskog deficita i olakšavanju poslovanja

  • 0

Skupština Srbije počeće u 15 sati vanredno zasedanje od 36 tačaka, među kojima i rebalans ovogodišnjeg budžeta i povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto.

Na dnevnom redu vanrednog skupštinskog zasedanja, koje je sazvano na zahtev 123 poslanika, nalazi se paket finansijskih zakona koji treba da doprinesu smanjenju budžetskog deficita i olakšavanju poslovanja.

U tom paketu je i predlog da se gornja stopa poreza na dodatu vrednost poveća sa 18 na 20 odsto, dok će ostati donja stopa od osam odsto, koja se uglavnom obračunava na osnovne životne namirnice.

Parlament će razmatrati predloge zakona o izmenama budžeta, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o penzijskom osiguranju, o porezu na dodatu vrednost, republičkim administrativnim taksama, budžetskom sistemu, poreskom postupku i poreskoj administraciji, akcizama, fiskalnim kasama, finansiranju lokalane samouprave i o porezu na dohodak građana.

- Jedna od najznačajnijih tačaka biće svakako predlog o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije kao i prateći deo finansijskih zakona koji se tiču ukidanja 138 parafiskalnih nameta i 7 različitih agencija i drugih regulatornih tela koji su služili za partijsko zapošljavanje. Očekujem da rasprava traje četiri ili pet dana, i naravno očekujem da narodni poslanici na kvalitetan način diskutuju o svim predlozima koji će biti na dnevnom redu - kaže predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA