POTVRĐENO: Počinje primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Kosovu

Predstavnik Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević poslao je pismo visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton kojim je potvrdio da je Vlada Srbije prihvatila prihvatila sporazum postignut 24. februara

  • 0

Šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević kaže da je razmenom pisama sa Evropskom komisijom Srbija potvrdila da prihvata sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

- U skladu s onim što je dogovorio prethodni pregovarač Borislav Stefanović poslao sam pismo visokoj predstavnici Ketrin Ešton u kojem potvrđujem da Vlada Srbije prihvata tehnički protokol o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, što je prethodni pregovarač u ime Vlade parafirao - rekao je Pavićević.

On je dodao da će implementacija početi odmah i to formiranjem radnih grupa.

- Trudićemo se da kroz radne grupe promenimo određena rešenja, poboljšamo ih i učinimo manje problematičnim, odnosno prihvatljivijim za Srbiju -  zaključio je Pavićević.

Evropski komesar Štefan File je u saopštenju pozdravio protokol o zajedničkom upravljanju granicom. koji je Beograd potpisao sa Prištinom, izrazivši nadu da će doći do njegove brze primene na terenu.

- To potpisivanje je konkretan znak političke volje nove Vlade Srbije da se u potpunosti ponovo angažuje u dijalogu sa Prištinom kako bi se normalizovali odnosi između njih - rekao je File.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su 24. februara u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Nakon tog sporazuma bio je otvoren put da Srbija nekoliko dana kasnije dobije status kandidata za članstvo u EU.

Pregovori o integrisanom upravljanju prelazima vođeni su novembru 2011. godine, ali dogovor nije bio postignut pa je Evrospki savet 9. decembra odluku o statusu kandidata odložio za 1. mart ove godine. Tada su predstavnici Prištine izjavljivali da sporazum o integrisanom upravljanju granicama između Kosova i Srbije "de jure" predstavlja priznanje Kosova.

(M. S. / Izvori: Tanjug, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA