Olbrajt: NATO i SAD na Kosovu sve radili ispravno!

- Mislim da nekada morate da upotrebite silu da zaustavite ubijanje - rekla je bivša američka državna sekretarka

  • 3

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt izjavila je da je bilo ispravno sve što je učinjeno 1999. godine na Kosovu da bi se okončala etnička čišćenja.

- Verujem u mir, ali nisam pacifista. Mislim da nekada morate da upotrebite silu da zaustavite ubijanje. Sada postoji sasvim nova doktrina "Odgovornost da se štiti". Vlada treba da štiti svoje ljude, a ako to ne činim, trebalo bi da dela međunarodna zajednica, što ne znači da mora uvek silom - rekla je Olbrajtova u intervjuu češkom nedeljniku "Tiden".

Olbrajtova je naglasila da su upravo na osnovu te doktorine SAD i NATO intervenisali u Libiji i da bi prvo trebalo probati sve moguće kako ne bi morala da se upotrebi sila.

- Sve to što smo na kraju radili na Kosovu da okončamo etnička čišćenja, bilo je po mom mišljenju ispravno - rekla je Olbrajtova.

Bivša šefica američke diplomatije u vreme administracije predsednika Bila Klintona odbila je da komentariše svoje poslovne aktivnosti na Kosovu i pitanje novinara da li će zbog toga sada biti teže da američki zvaničnici ubede svet da im je bilo stalo na Kosovu samo do demokratije i humanitarnih ciljeva.

- Sada ne mogu da govorim o tome zato što smo usred toga (privatizacije kosovskog "Telekoma"). Ali mi investiramo već sedam godina i drugde, u Aziji, Africi ili Latinskoj Americi, na raznim tržištima u razvoju gde nedostaje infrastruktura. To radimo da bismo pomogli - istakla je Olbrajtova.

U razgovoru povodom njene nove knjige "Praška zima" Medlin Olbrajt se setila i službovanja svog oca, čehoslovačkog diplomate Jozefa Korbela u ambasadi u Beogradu i naglasila da su njeni otac i majka zaista jako voleli Srbe.

- Kada je sve to počelo 1990-ih godina u Jugoslaviji, u UN su mi Srbi govorili: 'Vaš otac bi se strašno ljutio kako vi sada govorite o Srbima. On je zaista voleo Srbe'. A ja sam im na to uzvraćala: 'Da, jeste. Ali ne bi voleo to što radite sada' - rekla je Olbrajtova.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusanov zakonik

    1. oktobar 2012 | 15:23

    Peci se u paklu, vestice!

  • najprovokator

    1. oktobar 2012 | 16:57

    ovu g-dju je svojevremeno nategao jedan srpski kamiondžija i šutnuo po starom srpskom običaju..(..ebi pa odj...)

  • aleksa

    1. oktobar 2012 | 14:54

    pa da si pacifista ne bombardovali srbiju i da pogine toliki narod....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA