NIKOLIĆ I HEJG: Nesporazume rešavati razgovorima Beograda i Prištine

Srbija je spremna da u cilju rešavanja problema Kosova i Metohije učini mnoge kompromise, ali se to očekuje i od albanske strane, kazao predsednik Srbije posle sastanka s britanskim šefom diplomatije

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg saglasili su se danas da je neophodno sva sporna pitanja između Beograda i Prištine rešavati razgovorima.

Nikolić je naglasio da je Srbija zarad članstva u EU, ali i sopstvenih interesa, spremna da nastavi reforme i ispuni uslove Unije, a Hejg potvrdio da se London i dalje snažno zalaže za proširenje.

Predsednik Srbije je istakao da je prošlonedeljnim sastankom između premijera Dačića i Hašima Tačija Srbija ušla u završnu fazu pregovora s Prištinom i da je spremna da, u cilju rešavanja problema Kosova i Metohije, učini mnoge kompromise, ali da će se to očekivati i od albanske strane.

- Spremni smo na sva rešenja koja omogućavaju bolje uslove života svih građana Kosova i Metohije i koja su u skladu sa Ustavom naše države - rekao je Nikolić.

On je dodao da će Srbija do kraja izvršiti reformu pravosuđa, uspostaviti punu vladavinu prava i stabilnost državnih institucija i da će se, u skladu sa zakonom, obračunati s kriminalom i korupcijom, što su uslovi koje je Evropa postavila.

Hejg je pozdravio odlučnost koju Srbija pokazuje na svom evropskom putu. Šef britanske diplomatije je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo snažan zagovornik proširenja EU i da je njihova želja da sve zemlje regiona budu u Uniji, pa je zbog toga Velika Britanija spremna da pomogne u izgradnji što boljih odnosa među balkanskim državama.

Hejg je u Beograd doputovao iz Prištine, a posle sastanka s predsednikom Republike, razgovarao je i s prvim potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA